Kdo by se netěšil na jaro? Příroda ožije s novou tváří, šedou barvu vystřídá nesmělá zelenkavá, začnou vykukovat první výhonky a poupata.
Po chladných zimních měsících je právě teď ten správný čas změnit jídelníček a oživit jej svěží energií z čerstvých klíčků a bylinek, které vnesou energii jara na až váš talíř. Pěstování klíčků je velmi jednoduché, navíc můžete přímo z pohodlí domova pozorovat ten zázrak, když ze zrn a semen vylézají malé klíčky. Chcete to letos vyzkoušet?
Co budete potřebovat
Zavařovací sklenici nebo misku (Použijte průhlednou skleněnou nádobu, abyste mohli sledovat, jak semínka ožívají...)
Semena, fazole a zrna pro klíčení. (Ne všechna zrna klíčí! Více se dozvíte níže.)
Jemná síťovina nebo bavlněná tkanina.
Jak to udělat
1 Naplňte jednu třetinu nádoby semínky. Nezvyšujte množství, semínka totiž po přidání vody nabobtnají, nemluvě o tom, kolik místa zaberou až začnou klíčit…proto na to pamatujte.
2 Semínka zalijte vlažnou vodou (voda by měla dosahovat přibližně dvou třetin výšky nádoby).
3 Otvor zakryjte síťovinou nebo bavlněnou látkou.
4 Nechte přes noc (8 hodin) na čistém, dobře větraném místě pořádně odmočit, a druhý den vodu slijte. Semena dobře propláchněte pod tekoucí vodou a znovu sceďte.
5 Pak už stačí nechat vlhká semínka v klidu dál bobtnat a klíčit ve stejné nádobě, proces proplachování opakujte dvakrát denně, tak aby semínka byla vždy v čisté čerstvé vodě a nezačala hnít
Pokud máte doma vyšší teplotu, budete možná muset proplachovat častěji (ujistěte se, že semena dobře omýváte, aby z nich nevycházel žádný zápach). Buďte jemní, abyste nezlomili mladé klíčky. Než budou klíčky připraveny k jídlu, bude to trvat zhruba dva až pět dní. Mungo fazolky klíčí velmi rychle, cizrně nebo vojtěšce to naopak docela trvá…
Jakmile jsou klíčky ve vámi požadované délce a chuti (tedy jsou připraveny k jídlu), znovu je dobře opláchněte, sklenici uzavřete víkem a uložte do lednice. Klíčky přidávejte do salátů, jezte je jako svačinu, posypejte si jimi chleba se sýrem, nebo si je dejte jako přílohu s olivovým olejem, solí a špetkou citronu.
Co vše můžete doma klíčit
Klíčit mohou pouze semena divoká, vybírejte je proto v „bio obchodě“, abyste měli jistotu, že nejsou ošetřena.
Cizrna*, čočka, mungo, fazole adzuki.
Quinoa, divoká rýže*, proso, amarantová zrna.
Vojtěška*, sezamová semínka, slunečnicová semínka.
Vyhněte se červeným fazolím, protože obsahují toxické látky
* Potřebují delší dobu namáčení (cca 12 hodin)
A proč vlastně klíčky pěstovat?
Semínka jsou totiž obrovskou zásobárnou živin a důležitých látek. Klíčením se semínka aktivují, obsahují důležité enzymy a vysoký obsah vitamínů a aminokyselin. Naklíčená semínka jsou navíc lépe stravitelná a vstřebatelná, takže si na nich pochutná i ten, kdo má obvykle ze semínek nebo luštěnin potíže s nadýmáním.
Zdroje: názor autora, www.heartfulnessmagazine.com/spring-sprouts/
Sledujte nás na sociálních sítích: