Kosti v těle hrají obrovskou roli. A nutně potřebují podpořit! Jak a čím? Do své stravy zařaďte nejen jogurty, ale i sardinky!
Kosti jsou ve skutečnosti živé, rostoucí tkáně. Pokud se stanou křehkými, můžete být ohroženi rozvojem jednoho z nejčastějších onemocnění kostí, osteoporózy. Ta postihuje miliony lidí ročně, ale je častější u žen, zejména po menopauze. Ke způsobům, jak kosti udržet silné, patří pravidelné cvičení, vyhýbání se tabáku a alkoholu a konzumace výživné stravy. Které potraviny a nápoje jsou v tomto ohledu ze všeho nejlepší?
Sójové mléko
Lidé s alergií na mléčné výrobky, intolerancí laktózy nebo jinou dietou se mohou radovat – sójové mléko, které je obohacené vápníkem, může být skvělou náhradou, která je ke kostem šetrná. Výživoví poradci apelují, že mnoho sójových mlék je obohaceno vápníkem a sója jako taková je kompletní protein. Přínosy pro zdraví kostí ovšem mají i jiné sójové produkty, jako je tempeh, miso a tofu.
Jogurt
Vzhledem k tomu, že vápník je považován za nejlepší živinu pro kosti, není žádným překvapením, že mléčné výrobky bohaté právě na vápník, jako je jogurt, se vyloženě doporučují. Šálek jogurtu poskytuje 296 mg vápníku, což je asi 23 procent denní potřeby. Jogurt je navíc skvělým zdrojem dalších živin pro stavbu kostí (bílkovin, fosforu, zinku a vitaminů skupiny B).
Sušené švestky
Sušené švestky, které jsou silně spojeny se zdravím střev, kosti také milují. Pro začátek mají super vysoký obsah vitaminu K. Na základě toho mohou uspokojit až 66 procent denní potřeby této živiny. Najdete v nich i draslík, měď, mangan a vitamin A.
Sardinky
Sardinky jsou extrémně zdravým druhem mořských plodů, jež podporují zdravé kosti díky vysokému obsahu vápníku a vitaminu D. Zkuste je rozmačkat a přidat do omáčky na těstoviny.
Vejce
Vejce se považují za vynikající zdroj bílkovin a vitaminu D, což může pomoci vysvětlit jejich potenciální přínos pro zdraví kostí. Ovšem pozor, patří i ke koncentrovaným zdrojům cholesterolu, proto odborníci doporučují limit jednoho celého vejce nebo dvou vaječných bílků denně, zejména pro ty, kteří jsou vysokou hladinou cholesterolu ohroženi.
Ovoce a zelenina
Existuje milion důvodů, proč jíst více ovoce a zeleniny každý den, a podpora zdraví kostí je jedním z nich. Konzumujte druhy bohaté na vápník, hořčík, draslík, vitamin C a vitamin K, mezi které patří tmavá listová zeleň, sladké brambory, brukvovitá zelenina, pomeranče, banány, artyčoky, rajčata, ananas či třeba jahody.
Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45523/ - celý článek
Sledujte nás na sociálních sítích: