Proč vaše tělo vyžaduje polyfenoly a ze kterých přírodních zdrojů je můžete snadno získat? Pokud chcete zpomalit stárnutí a snížit si riziko mnoha zdravotních komplikací, nastavte jim náruč i ústa!
O prospěšnosti a zázračném působení rostlinné stravy se mluví a píše neustále. Co je na ní tak zvláštního, že nás do ní experti přes výživu tolik „tlačí“? Hlavním důvodem jsou pravděpodobně polyfenoly. Poznejte jejich sílu na vlastní kůži!
Je jich moc a to je dobře
Polyfenoly jsou naprosto specifické sloučeniny, které se nacházejí pouze v potravinách rostlinného původu. Obecně se považují za důležité mikroživiny, přičemž se uvádí, že existuje více než osm tisíc druhů (1). Z tohoto důvodu se také rozdělují do tříd a podtříd, a to na základě jejich chemické struktury. Prospěšné jsou ale všechny! Působí totiž jako silné antioxidanty, které si s volnými radikály, jež podporují rozvoj chronických chorob, neberou žádné servítky (2). Hromadící se volné radikály úzce souvisí také s rychlejším stárnutím a tvorbou nechtěných předčasných vrásek, o které nikdo nestojí (3). Kromě své působivé antioxidační síly polyfenoly nabízejí i protizánětlivé schopnosti, přičemž průkazně zlepšují zrak (4), harmonizují trávení (5) a svědčí ústní dutině (6). Rovněž jsou účinné při prevenci i samotné léčbě rakoviny (7) a neurodegenerativních onemocnění (8). Odkud je načerpáte plnými doušky? Zaměřte se na tyto bohaté zdroje.
Od koření k vonící kávě
Polyfenoly se dají „tankovat“ ze všeho možného. Jejich štědrým zprostředkovatelem může být třeba koření, jmenovitě hřebíček a badyán (8). Skvělý nutriční kredit mají v tomto směru i bylinky, konkrétně pak máta, oregano, šalvěj, rozmarýn a tymián. Podceňovat bychom neměli ani kakao, ořechy, semínka, maliny a artyčoky, stejně jako zelený čaj. Polyfenoly obsahuje i káva, což je jistě dobrá zpráva. Není zrovna čas na šálek?
Zdroje: (1) www.academic.oup.com/jaoac/article/102/5/1397/5658312?login=false, (2) www.mdpi.com/2072-6643/13/1/273, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0891584913000646?via%3Dihub, (4) www.mdpi.com/1420-3049/26/11/3407, (5) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2020.1744512?journalCode=bfsn20, (6) www.jpmh.org/index.php/jpmh/article/view/2767, (7) www.mdpi.com/2072-6643/8/8/515, (8) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2020.1865870?journalCode=bfsn20, (8) www.nature.com/articles/ejcn2010221/tables/1
Sledujte nás na sociálních sítích: