Vepřové maso je základem stravy mnoha lidí na celém světě, ale lidé ve fitness komunitě ho často opomíjejí. Což je velká škoda, protože je to nejen chutný a vhodný zdroj bílkovin, ale poskytuje také řadu vitamínů a minerálů nezbytných pro dobré zdraví a kondici. Proč vepřové maso konzumovat a co dobrého se z něho dá uvařit?
Nutriční stránka vepřového masa
Vepřové maso je dobrým zdrojem bílkovin, obsahuje přibližně 20-25 g bílkovin na 100 g vařeného masa. Bílkoviny jsou důležité pro růst, obnovu a udržování svalové hmoty a jsou nezbytné pro ty, kteří chtějí budovat svaly. Obsahuje také esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže vyrobit, a je tak kompletním zdrojem bílkovin. (1)
Kromě bílkovin je vepřové maso také dobrým zdrojem vitaminů a minerálů, včetně železa, zinku, hořčíku, draslíku a vitaminů skupiny B. Železo je důležité pro hladinu energie, zatímco zinek a hořčík jsou potřebné pro metabolismus a funkci svalů. Draslík je zase nezbytný pro udržení zdravého srdce a vitaminy skupiny B jsou důležité pro zdraví mozku a nervového systému. (2)
Vepřové maso má obvykle nízký obsah tuku, na 100 g vařeného masa připadá pouze 6-9 g tuku. To z něj dělá skvělou volbu pro ty, kteří chtějí snížit příjem tuku a udržet si zdravou váhu. Vepřové maso lze připravovat různými způsoby, což z něj činí univerzální a vhodnou volbu pro ty, kteří hledají rychlý a snadný zdroj bílkovin. Lze ho péct, grilovat, smažit nebo přidávat do dušených pokrmů a polévek. (3)
S těmito benefity lze ale počítat pouze v případě, že maso jeho přípravou neznehodnotíte. Velmi běžně se tak děje při přípravě tradičních českých pokrmů, jako je vepřo knedlo zelo, vepřová pečeně nebo výpečky se zelím. V těchto případech se maso skoro koupe v oleji, což není pro zdravě se stravující jedince vůbec dobré. Rozdíly v kalorické hodnotě se vyskytují i u různých druhů vepřového masa, kdy třeba vepřová pečeně a bůček na tom jsou z hlediska množství tuku úplně jinak. (4)
Nápady na recepty z vepřového masa
Jedním ze skvělých receptů je například toskánský vepřový guláš z jednoho hrnce. Je to chutný způsob, jak přimět rodinu jíst zeleninu a konzumovat dostatek bílkovin. Kombinace vepřového masa, rajčat a bílých fazolí je velmi chutná a určitě nezůstanete u jedné lžičky. Další chutný recept jsou vepřové kotlety připravené v pomalém hrnci. Kombinace jablek a vepřového masa k sobě krásně ladí. Glazura je vyrobena z medu, skořice a muškátového oříšku, což jí dodává sladkou a slanou chuť. (5)
Posledním nápadem na recept je grilované vepřové maso s paprikou. Jednoduše marinujte vepřové maso v kombinaci olivového oleje, česneku a oregana a poté ho grilujte spolu s paprikou, abyste získali chutné a výživné jídlo. Příloha záleží na vás. 5)
Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32553031/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32553031/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32553031/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32553031/, (5) Názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: