Prostreno.cz

Sója a její přednosti

Sója se v poslední době dostává do povědomí a nabývá na popularitě. Je to výživný a lahodný zdroj bílkovin pro vegetariány i masožravce. Díky vysokému množství bílkovin lze sóju považovat dokonce za náhražku masa. Jaká jsou pozitiva její konzumace a co dobrého se z ní dá uvařit?

Benefity konzumace sóji

Sójové produkty, jako je tofu, tempeh a edamame, poskytují vynikající zdroj rostlinných bílkovin, které jsou nezbytné pro růst a regeneraci svalů. Každý z těchto sójových produktů má také nízký obsah kalorií a tuku, takže je vynikající volbou pro ty, kteří se snaží hlídat si váhu. Kromě toho jsou sójové produkty skvělým zdrojem vlákniny a komplexních sacharidů. (1)

Sója má také vysoký obsah základních vitaminů a minerálů, včetně vápníku, železa a vitaminu B12. Díky tomu je vynikajícím zdrojem výživy pro vegetariány a vegany, kteří mohou mít nedostatek těchto životně důležitých živin z jiných zdrojů. Navzdory zdravotním přínosům sóji je důležité si uvědomit její nevýhody. Někteří lidé mohou být na sóju alergičtí, takže je důležité si to uvědomit ještě před konzumací. V konečném důsledku je sója všestrannou a výživnou potravinou, kterou si lze vychutnat v různých pokrmech. (2)

Nápady na recepty

Chutným jídlem ze sóji je například tofu scramble. Toto klasické snídaňové jídlo se snadno připravuje a je plné bílkovin. Začněte lisováním a scezením bloku extra tuhého tofu. Poté ho nakrájejte na malé kousky a orestujte na pánvi s trochou oleje. Přidejte svou oblíbenou zeleninu, jako je paprika, cibule a houby. Dochuťte trochou mořské soli, pepře, česnekového prášku a kurkumy. Podávejte s toastem nebo přílohou opečených brambor. (3)

Pokud máte rádi burgery, ale hledáte jejich rostlinou alternativu, vyzkoušejte veggie and soy burger. Tento veganský a bezlepkový burger je ideální k obědu nebo večeři. Začněte rozmačkáním jednoho šálku vařených černých fazolí, jednoho šálku vařené quinoy a jednoho šálku vařených sójových drobků. Přidejte půl šálku nakrájené papriky, půl šálku nakrájené cibule a čtvrtinu šálku nakrájených hub. Poté vmíchejte jednu čtvrtinu šálku ovesné mouky, jednu lžíci mletého lněného semínka a jednu lžičku uzené papriky. Vytvarujte placičky a pečte na pánvi dozlatova. Podávejte s oblíbenými hranolky. (4)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793271/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793271/, (3) www.foodandwine.com/beans-legumes/soy/tofu-recipes, (4) www.foodandwine.com/beans-legumes/soy/tofu-recipes





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Krupicová kaše

20min
(2 hlasů)

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba