Rybíz je jedním z typických letních plodů, které zná celá Evropa ve více než 50 odrůdách. Může být světle až tmavě červený, téměř bílý nebo půlnoční modrý až černý. Rybíz má podle barvy i různou chuť a hodí se pro velmi rozdílné způsoby přípravy a speciality.
Původním domovem rybízu je severní, střední a východní Evropa a některé části Asie. Červený a bílý rybíz se sklízí od poloviny do konce června, černý rybíz dozrává zhruba o měsíc později.
Chuť má červený rybíz kyselou; černý rybíz má méně kyselin, proto vyniká spíše lehce nahořklým aroma. Třetí varianta se vyskytuje jen zřídka: Bílý rybíz je chuťově podobný jako jeho červené sestry, ale je výrazně sladší.
Jak zdravý je vlastně rybíz?
Ať už červený, černý nebo bílý: Všechny rybízy jsou právem považovány za zdravé. Nejvíce co nabídnout pro zdraví má černý rybíz, protože se zhruba trojnásobným množstvím vitaminu C (až 189 miligramů na 100 gramů) jasně předčí své lehčí sourozence.
Červený a bílý rybíz s černým nemůže držet krok v obsahu vitaminu A, má asi čtyřnásobné množství této látky, tak důležité pro dobrý zrak a zdravou pokožku.
Pokud raději mlsáte červený a bílý rybíz, svému tělu jistě prokážete službu, protože obsahuje i značné množství důležitých živin. Diabetici jsou na tom ještě lépe s červeným a bílým rybízem kvůli nižšímu obsahu sacharidů.
Citlivý žaludek někdy reaguje na poměrně silnou slupku a semena rybízu nepříjemně. Tomu se však lze vyhnout tak, že rybíz jednoduše rozmixujeme najemno a přecedíme přes síto.
Nákupní a kuchařské tipy
Při nákupu rybízu dbejte na to, aby vypadal pěkně a čerstvě a jeho slupka byla nepoškozená. Listy, které zůstaly na latách, jsou také jasnou známkou čerstvosti a dobré kvality: Pokud jsou ještě zelené a neuschlé, stojí za to je koupit.
K umytí stačí rybíz stále visící na latách opláchnout pod tekoucí vodou. Poté dobře sceďte a jednotlivé bobule pak ručně nebo vidličkou otrhejte do misky.
Rybíz patří v letním období ke klasice při výrobě šťávy nebo marmelády. Červený a bílý rybíz se nejen skvěle hodí ke konzumaci syrový, ale také do dortů a dezertů nebo ovocných salátů. Černý rybíz chutná většině lidí syrový příliš kysele; je ideální pro přípravu džemů, džusů a jako ovocná přísada do vydatných pokrmů se zvěřinou a drůbeží.
Zdroj: www.pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2012/FO/c2fo30058c
Sledujte nás na sociálních sítích: