Borůvky se volně vyskytují v lesích a vřesovištích a rostou na malých keřících. Charakteristickým znakem divokých borůvek je jejich malá velikost a lahodná chuť.
Divoké borůvky jsou však i v sezoně těžko k sehnání, pokud si je nejdete sami nasbírat. Pokud na týdenním trhu nebo v zelinářství najdete lesní borůvky, pocházejí většinou z Polska nebo jiných východoevropských zemí. Nemusejí být horší kvalitou, ale někdy velmi dlouhé přepravní trasy mohou mít nevýhody a nejsou příliš ekologické.
Jak zdravé jsou borůvky?
Borůvky jsou sice malé, ale jejich pověst jako ovoce s titulem „obzvláště cenné“ je obrovská. V neposlední řadě je to díky hojnému množství myrtilinu, přírodnímu barvivu, které poskytuje nejen sytě modrou barvu, ale také neutralizuje volné radikály, které hrají klíčovou roli při rozvoji chronických onemocnění a předčasných procesů stárnutí.
Myrtilin, který se řadí mezi antokyany, navíc podporuje elasticitu cév, a působí tak preventivně proti nemocem srdce a krevního oběhu. Obsah vitaminů C a E v borůvkách navíc podporuje účinek ochrany buněk a také posiluje imunitní systém.
V lidovém i přírodním léčitelství jsou borůvky po staletí známé jako účinný lék na střevní potíže. Zejména divoké borůvky jsou mimořádně bohaté na třísloviny, které chrání postiženou sliznici například při průjmu a dokážou brzdit množení bakterií a virů. Ostatně oproti ostatním bobulovým plodům obsahují borůvky poměrně velké množství vlákniny a tím také povzbuzují trávení a pomáhají proti střevním onemocněním.
Nákupní rádce
Při nákupu borůvek dbejte na to, aby vypadaly hezky a baculatě a měly bezchybnou slupku. Neměly by být ani „zmačkané“, ani vlhké. Neváhejte se také podívat na dno kartonové krabice.
Borůvky jsou citlivé na tlak, snadno plesniví a při příliš dlouhém skladování mohou zhořknout. Čerstvé borůvky je nejlepší použít co nejdříve a volně skladovat na velkém plechu a chladit maximálně 2–3 dny.
Tipy na přípravu
S borůvkami můžete upéct skvělé dorty, koláče a samozřejmě muffiny. Lehce rozdrcené borůvky můžete také zamíchat do tvarohu a jogurtu nebo připravit krémy a zmrzliny. Prastarý způsob, jak si vychutnat borůvky, je v domácí šťávě a džemu.
Protože i malé lesní borůvky jsou málokdy velmi sladké, hodí se borůvky i do slaných jídel. Posypané například míchaným salátem působí vizuálním a kulinářským dojmem. Borůvky jsou vynikajícím poutačem pro oči v omáčkách ke zvěřině nebo drůbeži.
Zpomalují borůvky stárnutí?
V borůvkách se nacházejí flavonoidy. Jedná se o sekundární rostlinné látky, které chrání rostlinné buňky před vlivy prostředí. Dodávají borůvkám také jejich typické barvy. Mohou snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, potlačovat růst bakterií, plísní a virů, brzdit srážlivost krve a zachycovat tzv. „volné radikály“. Tak chrání buňky před stárnutím.
Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7442370/
Sledujte nás na sociálních sítích: