Zázvor je prastarý lék, který je pro své léčivé účinky chválen již od starověku. Je běžnou součástí lidové medicíny po celém světě a jeho obliba roste díky jeho kulinářským a zdravotním účinkům.
Studie naznačují, že zázvor je účinná superpotravina s mnoha potenciálními zdravotními účinky. Zde je několik důvodů, proč byste měli zázvor zařadit do svého jídelníčku. (1)
Benefity zázvoru
Zázvor zlepšuje trávení. Pomáhá štěpit bílkoviny, sacharidy a tuky, což umožňuje lepší vstřebávání živin z přijímané potravy. Je dobře známý pro svou schopnost zklidňovat žaludeční nevolnost a schopnost snižovat nadýmání. Kromě toho zázvor napomáhá tvorbě žluči, která pomáhá štěpit tuky v potravě. (2)
Působí také protizánětlivě. Je bohatý na antioxidanty, které mohou pomoci snížit zánět v těle. Je účinný při léčbě zánětlivých stavů, jako je artritida, gastritida a svalové napětí. (3)
Zázvor pomáhá při nevolnosti, včetně nevolnosti z pohybu, ranní nevolnosti, pooperační nevolnosti a nevolnosti související s chemoterapií. Studie naznačují, že zázvor může být při léčbě nevolnosti účinnější než jiné běžné způsoby léčby, jako jsou léky. (4)
Dalším benefitem je regulace hladiny cukru v krvi. Zázvor je spojován s pozitivními účinky na hladinu cukru v krvi. Přidání zázvoru do stravy nebo jeho užívání jako doplňku stravy vám může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, což je zvláště prospěšné pro osoby s cukrovkou 2. typu. (5)
Může pomoci snížit bolest: Zázvor má přirozené protibolestivé vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit některé druhy bolesti, jako jsou menstruační křeče, bolesti kloubů, svalů a hlavy. (6)
Všestranná přísada v praxi
Zázvor je neuvěřitelně všestranná přísada a používá se k přípravě čaje, k ochucení a okořenění jídla a je k dispozici v mnoha formách, včetně čerstvého, sušeného, mletého nebo jako doplněk stravy. Lze jej přidávat do salátů, koktejlů a polévek nebo jednoduše nastrouhat do oblíbeného pokrmu. Přidání tohoto speciálního koření do vašeho jídelníčku je jednoduchý způsob, jak posílit své zdraví a využít výhod této silné superpotraviny. (7)
Nejen, že je neuvěřitelně chutný a všestranný, ale je také velmi zdravý. Nebojte se tedy být se zázvorem kreativní a vychutnejte si všechny lahodné recepty, které může přinést do vaší kuchyně. (8)
Zázvor jako součást receptů
Pokud jste někdy vařili s bylinkami nebo kořením, je pravděpodobné, že jste použili zázvor. Existuje celá řada způsobů, jak využít zázvor. Lze jej nastrouhat a přidat do smažených hranolků nebo kari, zamíchat do smoothies a šťáv nebo použít do polévek, dušených pokrmů a marinád. Zázvor lze také začlenit do sladkých receptů, jako jsou dorty, sušenky, koláče a další dezerty. U slaného jídla neuděláte chybu s klasickou smaženicí. (9)
Zdroje: (1,3,4)) https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger/, (2,5,6,7,8) Názor autora, (9) www.masterclass.com/articles/what-is-ginger-learn-all-about-ginger-and-ginger-cooking-tips/
Sledujte nás na sociálních sítích: