Chutný a všestranný lilek neboli baklažán má hlavní sezonu od července do října. Zmrazte ho a použijte, kdykoli budete chtít.
Při nákupu lilku hledejte takový, který je pevný a těžký. Při tlaku konečky prstů by měl mírně povolit, ale jestli je velmi měkký, vraťte jej zpět. Pokud jde o zmrazení, existuje více než jeden způsob, jak to udělat, ovšem skvělé jsou úplně všechny!
Lilková kolečka
Lilek nakrájejte lilek na kolečka zhruba stejné velikosti, asi jeden až jeden a půl centimetru tlustá. Pečte při 180 stupních Celsia 15 až 20 minut, dokud kolečka lilku po propíchnutí vidličkou nezměknou. (Přesná doba pečení však bude záviset na velikosti lilku a tloušťce koleček.) Jakmile kolečka lilku vychladnou, uložte je do vzduchotěsného mrazicího sáčku nebo nádoby na potraviny s vrstvami pergamenu mezi kolečky, aby se nepřilepily. Takto uskladněný lilek vydrží čerstvý několik měsíců.
Pečený lilek s česnekem
Lilek oloupejte, nakrájejte na kostičky, položte na plech a podle potřeby pokapejte olivovým olejem, posypejte solí a prolisovaným česnekem. Pečte při 190 stupních Celsia asi 45 minut, kousky lilku lehce zhnědnou a budou mít měkký střed. Nechte vychladnout na plechu vyloženým pečicím papírem. Lilek rychle zmrazte ve vzduchotěsné nádobě pro skladování potravin, hodit se vám bude třeba v souvislosti s pečeným kuřetem. Vyzkoušet můžete i lilkovou parmigianu s mozzarellou.
Lilkové pyré
Lilek rozkrojte napůl a poloviny položte na plech. Pečte na 200 stupňů Celsia 35 až 45 minut, dužina lilku by měla být měkká. Půlky lilku opět nechte vychladnout, dužinu vydlabejte, přendejte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Pyré zmrazte. Později se dá použít jako příloha ke grilovanému masu či jako základ dipu a pomazánek.
Je nutné rozmrazovat?
K rozmrazení pečeného lilku do polévek, ratatouille a dalších receptů jednoduše vložte zmrazené kousky do jakéhokoli jídla, které připravujete, zatímco se vaří. Chcete-li si tyto pečené kousky lilku vychutnat jen tak, zahřejte je na sporáku nebo v troubě, dokud nebudou dostatečně prohřáté. Dobrou chuť!
Zdroje: www.wikihow.com/Freeze-Eggplant
Sledujte nás na sociálních sítích: