Pohanka – nutričně nabité, bezlepkové semeno, které se po staletí hojně konzumuje v asijských zemích – je nyní stále populárnější.
Pohanka se v Číně pěstuje minimálně od roku 1000 před naším letopočtem a po tisíce let se používá v kuchyních po celém světě. Poprvé byla sklizena na vysokých pláních jihovýchodní Číny a Himálaji. Od té doby je základní potravinou těchto kultur – i když ji postupně nahradily rýže a další obilná zrna. Přesto je pohanka i nadále důležitou součástí stravy v mnoha zemích.
Jaké jsou výhody konzumace pohanky?
Semena pohanky jsou plná živin a antioxidantů. Je oblíbená mezi vegetariány, protože poskytuje vysoký zdroj aminokyselin, vitamínů, minerálů a antioxidantů – to vše s relativně malým počtem kalorií, prakticky bez tuku – a nulovým obsahem lepku.
Hlavní výhodou pohanky ve srovnání s jinými obilninami je to, že má jedinečné složení aminokyselin, které jí dodává speciální biologické aktivity. Patří mezi ně účinky snižující cholesterol, účinky proti hypertenzi a schopnost zlepšit trávení, například zmírněním zácpy.
Z čeho se vyrábí pohanka?
Prakticky je to semínko, i když většina z nás ho považuje za bezlepkové zrno. Stejně jako ostatní semena má vysoký obsah bílkovin i vlákniny, i když mezi semeny, která obvykle jíme, je unikátní tím, že má nižší obsah tuku a vyšší obsah škrobu.
Obvykle se vyskytuje jako „pohankové krupice“. Vyrábí se z ní také pohanková mouka, která se používá při pečení. Obě jsou vysoce výživné základní potraviny, které je třeba mít ve vaší kuchyni, a lze je použít mnoha způsoby.
Mezi způsoby, jak ji můžete použít doma, patří přidávání vařených krup do dušeného masa, polévek nebo studených salátů; nahrazovat jím zpracovaná snídaňová zrna; a použití mouky v muffinech a chlebech, stejně jako k obalení nebo vázání masa při výrobě masových kuliček.
Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Pohanka
Sledujte nás na sociálních sítích: