Dáváte si skleničku vína k večeři? Bez alkoholu si nedokážete užít žádný filmový večer? Pak byste měli vědět, jakým dobrotám se při konzumaci čehokoli ostřejšího vyhýbat!
Některá jídla v kombinaci s alkoholem dráždí žaludek, ta další dokonce mohou vést k otravě. Pokud pijete, držte se dál od těchto dobrot!
Pikantní jídla
Kajenský pepř, chilli papričky a další. Vinou ostrého koření se žaludek může podráždit, což účinky alkoholu ještě víc zhoršuje. Pikantní jídla navíc způsobují pálení žáhy a kyselý reflux, proto se vyhýbejte pikantním kuřecím křídlům i mexické omáčce.
Mastná jídla
Bramborové chipsy, hranolky a další mastná, smažená jídla stojí za letargií a nafouklým břichem, neboť zpomalují trávení. To prodlužuje trvání účinku alkoholu a zvyšuje úroveň intoxikace organismu. Není nutné připomínat, že těžká jsou rána opilcova!
Slaná jídla
Účinky kocoviny se zhorší, pokud konzumujete příliš mnoho slaného jídla, kupříkladu solených preclíků, protože vás to dehydratuje. V důsledku toho počítejte s nadýmáním i bolestmi břicha. Časté jsou i silné bolesti hlavy.
Kofein
Kofein ovlivňuje způsob metabolizace alkoholu a zesiluje úroveň intoxikace, proto si dejte pozor i na energetické nápoje, čokoládu, kávu či zelený čaj.
Syrové maso, drůbež a ryby
Patříte k milovníkům tataráku a sushi? I v tomto případě zbystřete. Otrava jídlem může být způsobena konzumací syrového masa, drůbeže nebo ryb. Při pití alkoholu, který oslabuje imunitní systém, se riziko násobí.
Mléčné výrobky
Mléko, sýry a zmrzliny patří k mléčným výrobkům, které zpomalují trávení. Kvůli nim si přijdete jako přehuštěný míč. I ony prodlužují trvání účinku alkoholu a zvyšují úroveň intoxikace. A co když se budete chtít vyhnout kocovině? Raději k vínu nebo pivu zakousněte plátek hovězího nebo kuřecí prsa se zeleninovým salátem.
Zdroje: www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/worst-food-combinations-7-foods-to-avoid-with-alcohol/, www.architecturaldigest.in/story/5-alcohol-and-food-combinations-that-are-a-no-no/
Sledujte nás na sociálních sítích: