Avokádo řadíme mezi pět nejzdravějších potravin, takže není divu, že i avokádový olej řadíme mezi nejzdravější oleje.
K čemu je dobrý avokádový olej? Vzhledem k tomu, že je to skvělý zdroj zdravých tuků a živin, pomáhá při prevenci cukrovky, snižuje vysoký cholesterol a předchází kožním problémům.
Pomáhá normalizovat krevní tlak
Olej z avokáda je chytrou volbou, pokud hledáte přírodní způsob, jak snížit krevní tlak nebo si udržet zdravý krevní tlak. Mononenasycené tuky obsažené v tomto oleji mohou působit příznivě na krevní tlak a tím i na srdce, pokud je konzumujete střídmě, a když se používají jako náhrada nasycených tuků a trans-tuků ve stravě.
Pomáhá zlepšit příznaky artritidy
Další z mnoha potenciálních předností avokádového oleje je zlepšení při onemocnění kloubů, jako je artritida, která způsobuje otoky a bolesti kloubů.
Pomáhá při kožních problémech
Krém s vitaminem B12 obsahující avokádový olej má pozitivní účinky jako dlouhodobá lokální terapie lupénky. Olej z avokáda může podporovat hojení ran při místním použití a může mít protizánětlivé a antioxidační účinky. Jeho bohatý přísun zdravých tuků z něj dělá přírodní zvlhčovač – navíc obsahuje vitaminy, jako je vitamin E, které pomáhají zklidnit pokožku.
Podporuje zdraví srdce a může pomoci snížit hladinu cholesterolu
Olej z avokáda snižuje cholesterol, protože má vysoký obsah mononenasycené kyseliny olejové, což z něj dělá prospěšnou volbu, pokud jde o srdce. Kyselina olejová, stejně jako ostatní omega-9, může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění snížením zánětu a zvýšením hladiny dobrého cholesterolu v těle.
Podporuje vstřebávání živin
Přidání avokádového oleje do jídla může zvýšit vstřebávání karotenoidů v potravinách. Karotenoidy jsou zdraví prospěšné antioxidanty, které jsou rozpustné v tucích a jejich vstřebávání závisí na tucích z potravy. Zároveň snižují riziko některých onemocnění, včetně očních a některých typů rakoviny.
Má antioxidační účinky
Avokádový olej může pomoci s detoxikací a expresi antioxidačních genů. Zdá se, že pozitivně ovlivňuje metabolismus glutathionu, snižuje expresi genů, které spouštějí zánětlivé procesy a má antioxidační aktivitu.
Bezpečnější kuchyňský olej
Úžasná věc na oleji z avokáda je, že to není jen superpotravinový olej, který lze použít do tepelně neupravených pokrmů, jako jsou saláty a dipy, ale doporučuje se také při vaření.
Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6600360/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4016882/
Sledujte nás na sociálních sítích: