Hledáte aktuálně dietu, která vám pomůže zhubnout a zároveň uděláte něco pro své zdraví? Pomůžeme vám s výběrem. Znáte DASH dietu? Pomůže vám snížit vysoký krevní tlak a vede k pomalému úbytku hmotnosti bez jojo efektu. Chcete vědět jak funguje?
DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dieta, nebo dieta ke snížení krevního tlaku, byla vyvinuta v Americe jako důsledek vědecké studie zkoumající účinky různých diet na vysoký krevní tlak. Na základě této studie byl zjištěn výrazný pokles krevního tlaku u subjektů po osmi týdnech dodržování diety (1).
Co je DASH dieta
Každý třetí člověk trpí zvýšeným krevním tlakem a nesprávná strava může být jedním z rizikových faktorů, které mohou vést k poškození cév a sekundárním onemocněním, jako jsou kardiovaskulární potíže, selhání ledvin nebo demence. Kromě stresu, nedostatku pohybu a obezity je rizikovým faktorem vysokého krevního tlaku také nesprávná strava. A tehdy přichází na řadu dieta DASH, která byla mimo jiné vyvinuta ve spolupráci s National Hat, Lung and Blood Institute v Americe (2).
Jakému jídlu se rozhodně vyhnout
Tato dieta je spíše návodem na celkovou dlouhodobou změnu stravování, než omezením příjmu kalorií nebo konzumací speciálních potravin. Mezi doporučené potraviny patří především spousta ovoce a zeleniny, nízkotučné mléčné výrobky, ryby, drůbež, ořechy, rostlinné oleje a celozrnné výrobky. DASH dieta sice není příliš omezující, ale doporučuje se vyhnout některým potravinám. Tyto zahrnují potraviny obsahující nasycené a trans tuky, solené potraviny, červené a tučné maso, hotová jídla a zpracované potraviny, sladkosti a sladké nápoje a alkohol.
Kromě správné stravy je také důležité věnovat pozornost pravidelnému cvičení, dostatečnému spánku a relaxaci. Změna stravovacích návyků v souladu s DASH dietou tak může být účinným způsobem, jak snížit krevní tlak nebo předcházet jeho zvýšení.
Jak funguje?
Aby bylo možné dosáhnout změny správně a dlouhodobě, jsou některé potraviny vhodnější než jiné. Jídelníček by se tak měl skládat z 6–8 porcí celozrnných výrobků, jako jsou například obilné vločky, celozrnné těstoviny, rýže, chléb, 4–5 porcí ovoce a zeleniny, 2–3 porcí nízkotučných nebo netučných mléčných výrobků a stejného množství olejů a tuku – a to vše v rámci jednoho dne. Pak se doporučuje ještě 4–5 porcí ořechů, semínek a luštěnin týdně a 1–2 porce libového masa, drůbeže a ryb (3).
Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482514/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7490167/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439361/
Sledujte nás na sociálních sítích: