Játra jsou hlavním detoxikačním orgánem. Věděli jste, že během minuty v nich protečou až dva litry krve? Pečujte o ně jídlem, budou pracovat na jedničku a odstraní všechny toxiny z vašeho těla!
Činnost jater je třeba podpořit, vždyť vstřebávají živiny a odstraňují škodlivé látky z krve. Které potraviny jim dělají dobře?
Avokádo
Avokádo je superpotravina tohoto moderního světa. Obsahuje působivé množství různých vitaminů a minerálů, které zlepšují celkové zdraví jater. Také se v něm ukrývá unikátní antioxidant známý jako glutation, jež pomáhá filtrovat škodlivé toxiny (1).
Česnek
Česnek? Přírodní bohatství a zdroj určité sloučeniny síry, která aktivuje jaterní enzymy zodpovědné za vyplavování toxinů a odpadních látek. Česnek ovšem nabízí i selen. Ten játra chrání před poškozením (2).
Zelená listová zelenina
Zelená listová zelenina, jako je špenát či kapusta, nabízí vitaminy A, C, K a antioxidanty, které pomáhají čistit krev. Proto se jí nevyhýbejte.
Kurkuma
Kurkuma zvyšuje přirozenou produkci žluči a zabraňuje hromadění tuku v játrech, což je problém, jež by mohl vést ke stavům, jako je ztučnění a cirhóza jater. Používáte ji jako koření?
Červená řepa
Šťáva z červené řepy obsahuje dusičnany a zároveň působí jako antioxidant. Klinické údaje naznačují (3), že také může pomoci v boji proti ztučnění jater.
Vlašské ořechy
Obecně platí, že ořechy mají vysoký obsah živin, vitaminů, tuků a antioxidantů, díky čemuž jsou prospěšné při léčbě různých poruch. Vlašské ořechy se považují za zdroj aminokyseliny známé jako arginin, která podporuje čištění jater (4).
Tučné ryby
Tučné ryby jsou plné omega-3 mastných kyselin, o nichž se ví, že zabraňují hromadění přebytečného tuku v játrech a udržují normální hladiny enzymů. Hrst denně stačí!
Jablka
Do svého denního režimu zařaďte i jablko – zásobárnu vlákniny. Odstraňuje toxiny z těla a poskytuje zdravou podporu trávicího traktu.
Hrozny
Výsledky studie (5) naznačují, že hrozny, hroznová šťáva nebo hroznová semínka snižují zánět a zabraňují poškození jater.
Bobule
Bobule (brusinky, borůvky a podobně) bývají bohaté na rostlinné sloučeniny zvané antokyany. Tyto antioxidanty jsou zodpovědné za jasné barvy, ale také mohou zlepšit imunitní odpověď, zvýšit produkci antioxidačních enzymů a chránit před poškozením jater. Šup s nimi do úst…
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549431/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912406/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10469647/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3449194/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6456238/
Sledujte nás na sociálních sítích: