Stolování není jen o tom, zda víme, ve které ruce se drží vidlička a ve které nůž. Stolování ovlivňuje i naše trávení, naše zdraví a naši postavu. Kterými chybami jim nejvíce škodíme?
Chyba č. 1: Jste první, kdo dojí
Jako děti většina z nás slýchala: „Rychle jez, ať už to máš v sobě!“ A tak jsme si do dospělosti přinesli nepěný návyk v podobě rychlého hltání. Navíc dnešní uspěchaná doba tomu nijak nepomáhá, a tak v tomto nezdravém způsobu jídla pokračujeme i nadále.
Soustřeďte se na žvýkání každého sousta a neládujte si do pusy hned další, jen co polknete.
Chyba č. 2: Ukusujete velká sousta
Jedním z důvodů, proč v nás pokrm zmizí tak rychle, může kromě odfláknutého žvýkání a hltání být, že si do úst vkládáme příliš velká sousta. Chyba. V takových případech ani skoro není možné sousto pořádně rozžvýkat – a naše zažívání nám za to rozhodně vděčné nebude…
Chyba č. 3: Málo žvýkáte
Když už máte sousto v puse – vychutnejte si jej! Protože čím déle ho tam ponecháte a budete žvýkat, tím více chutí budete schopni ocenit. Chuťové pohárky nemáte v krku nebo žaludku, ale na jazyku, tak toho využijte. A kromě toho díky enzymům ve slinách pomůžete tělu s trávením.
Chyba č. 4: Nezapíjíte
Mezi jednotlivými sousty si vždy dopřejte lok vody – jednak vám bude jídlo pěkně klouzat do žaludu, jednak se díky vodě budete cítit brzy zasycení a nesníte toho tolik (za což vám asi bude vděčná vaše postava).
Chyba č. 5: Nepouštíte příbor z ruky
Naučte se následující postup – vložíte sousto do pusy, odložíte příbor (stačí vidlička), pořádně jídlo rozkoušete, spolknete, zapijete a teprve poté zase popadnete příbor a začnete znovu. Nechystejte si dopředu další sousto, pokud jste ještě nespolkli to předchozí. Nebudete mít tendenci tak hltat.
Chyba č. 6: Nepovídáte si
Pokud jíte s rodinou, kolegy nebo přáteli, zapomeňte na další pravidlo z dětství, jež znělo „dobré chutnání a bez povídání“. Naopak! Pěkně živě konverzujte – i to zpomalí rychlost, s jakou ve vás pokrm zmizí.
Zdroj: názory autora, wikipedia
Sledujte nás na sociálních sítích: