Prostreno.cz

Jedno avokádo denně podporuje snahy o lepší tvorbu jídelníčku

Jeho obsah zdravých tuků a kalorií mnohé děsí, možná i proto avokádo zůstává na pultech obchodů. Znalí však vědí, že plod hruškovce přelahodného závadný rozhodně není. Ve skutečnosti má na dietu báječný vliv, shodují se vědci!

Avokádo, se svým vysokým obsahem vlákniny, zdravých tuků a antioxidantů, je obecně považováno za superpotravinu a vhodný doplněk stravy (1). Vědci také zjistili, že konzumace jednoho celého avokáda denně je spojena i s dalším benefitem, o který, navzdory kolujícím mýtům, stojí úplně každý.

Rada pro ty, kdo mají problém sestavit si jídelníček

Studie zveřejněná v Current Developments in Nutrition (2) zjistila, že když lidé s abdominální obezitou jedli jedno avokádo denně po dobu 26 týdnů, vyvinuli si kvalitnější stravu. Po šesti měsících konzumace plodu, jež se botanicky řadí mezi ovoce, ačkoli svou chutí připomíná zeleninu, se strava subjektů zkrátka více přizpůsobila zdravým stravovacím zvyklostem.

I proto odborníci v čele s vedoucí autorkou studie Kristinou Petersen doporučují avokádo přidávat do salátů, sendvičů, dezertů, smoothies a dalších dobrot. „Zlepšením dodržování dietních zásad u lidí můžeme pomoci snížit riziko vzniku chronických onemocnění a prodloužit očekávanou délku života,“ nechala se slyšet odbornice s tím, že její kolegové z Pensylvánské státní univerzity nejprve rozdělili 1 008 dospělých s abdominální obezitou do dvou skupin.

Centrální obezita? Ani náhodou

Jedna skupina dostala pokyn, aby každý den snědla celé avokádo a pokračovala v běžné stravě. Druhá skupina udržovala svou obvyklou stravu, ale bylo jí řečeno, aby snědla méně než dvě avokáda za měsíc. Původně se výzkumníci nezaměřovali nutně na účinky avokáda na kvalitu stravy. Ve skutečnosti prý chtěli prozkoumat vliv denního příjmu avokáda na centrální obezitu.

Jste to, co jíte

Je však zajímavé, že po 26 týdnech se počet na stupnici subjektů významně nepohnul. „Neviděli jsme žádný vliv příjmu avokáda na břišní tuk nebo tělesnou váhu,“ uvedla Kristina Petersen. „To znamená, že příjem avokáda nezvyšuje ani nesnižuje váhu či břišní tuk.“ Na konci 26 týdnů si však vědecký tým všiml, že ti, kteří jedli avokádo každý den, měli lepší přehled o parametrech zdravé výživy a byli s nimi v souladu. Tato skupina také měla zvýšenou spotřebu zeleniny, zlepšený poměr zdravých a nezdravých tuků a nižší příjem rafinovaných obilovin, sodíku a přidaných cukrů. Kdo by to do toho avokáda byl řekl?

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31554332/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38375072/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat