Prostreno.cz

Proč zápach z úst nemizí ani po důkladném vyčištění zubů

Když dech tak docela nevoní, není to nic příjemného, a to pro nikoho. Věděli jste, že příčinou může být zhoršená činnost ledvin, streptokoková infekce nebo refluxní choroba jícnu?

Zuby jste si čistili snad stokrát, ale na vašem dechu je pořád něco špatně. Nepomohly ani větrové bonbony a mátové žvýkačky, což je ještě divnější. Máte se znepokojovat?

Problém, co si nechce nechat domluvit

Klasickému zápachu z úst se odborně říká halitóza. Strůjcem je zpravidla nedostatečná dentální hygiena, nesprávné čištění zubních protéz, kouření, paradontóza i konzumace určitých potravin, jako je třeba česnek s cibulí (1). Jedná-li se o setrvalý a nemizející stav, jde o halitózu chronickou, která může být výmluvným indikátorem vnitřních zdravotních komplikací (2).

Viry a infekce útočí!

Je docela možné, že nevábný dech nevychází z pusy, ale krku. Způsobit ho může nachlazení či infekce dýchacích cest. Americký otolaryngolog Jason Abramowitz varuje, že v pozadí téhle nevonící šlamastyky může stát streptokok (3), proto je dobré navštívit lékaře, a to co nejdříve. Vina se podle něj ale klidně dá svalit i na alergii, která podobně jako nachlazení ucpe nos a podpoří nárust hlenu, který se smísí s bakteriemi v krku, což k zápachu značně přispívá.

Že by pálení žáhy?

Dalším typickým viníkem bývá gastroezofageální refluxní choroba neboli jícnový reflux. Je to poměrně častá porucha trávení, při níž se žaludeční obsah vrací tam, kam by neměl. Běžně se projevuje trávicími obtížemi a otravným pálením žáhy. „Když máte reflux, nestrávené jídlo, regurgitovaná žluč a přítomné kyseliny putují zpátky do vašeho jícnu, čemuž odpovídá i doprovodný kyselý zápach,“ vysvětlují experti (4). Důvodem permanentní halitózy někdy bývá i diabetes a zhoršená činnost ledvin (5), proto při jakémkoli podezření raději absolvujte důkladnou lékařskou prohlídku, na jejímž základě se okamžitě určí diagnóza a především léčba.

Zdroje: (1) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bad-breath/symptoms-causes/syc-20350922, (2) www.my.clevelandclinic.org/health/diseases/17771-bad-breath-halitosis, (3) www.nypost.com/2024/05/14/lifestyle/this-is-why-your-bad-breath-wont-go-away-experts-say/, (4) www.healthline.com/health/gerd, (5) www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/halitosis-bad-breath





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat