Prostreno.cz

Aloe vera vás může dostat do nemocnice

Konzumovat aloe se prý může. Pěstujete ale jedlý druh? Raději se ujistěte, protože na některých rostlinách si pochutnat vážně nelze. Zvláštní pozor si dejte i na kombinaci s určitými léky.

Aloe vera se těší pověsti téměř zázračného léčiva už šest tisíc let. Původně pochází z povodí Nilu, odkud se rozšířila do Arábie, středomořských oblastí a dále i celého světa. Přezdívaná „rostlina nesmrtelnosti“ se skvěle přizpůsobuje teplému i suchému prostředí a na severu Afriky roste jako bujný plevel. Zvláštní je, že ačkoli je tam hojně rozšířená, volně pasoucí se zvířata ji ignorují.

Víte, co vám to roste?

Asi každého pěstitele aloe už napadlo, že by svou ostnatou úrodu mohl i konzumovat. Je přece tolik propagovaným všelékem! Má to ale háček. Druhů tohoto sukulentu existuje více než 420 (1) a jedlé rozhodně nejsou všechny. Pokud si nejste jistí, zda opravdu vlastníte aloe pravou, raději s vnitřním užíváním neexperimentujte.

Pomoc ze všech stran

V tradičním i lidovém léčitelství se tato rostlina využívá k řešení široké škály zdravotních stavů, a to od těch kosmetických až po ty fyzické. Uvádí se třeba, že kromě popálenin a vrásek může snížit hromadění zubního plaku a omezit tak riziko onemocnění dásní (2), přičemž skoncuje s pálením žáhy (3) a uleví při zácpě i syndromu dráždivého tračníku (4). Potenciální rizika jsou tu ale také. I proto v roce 2002 americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zakázal kvůli nedostatku výzkumu bezpečnosti výrobcům laxativ zařazovat aloe vera do volně prodejných produktů (5). U potkanů byl dokonce prokázán karcinogenní účinek (6) a chvíli se spekulovalo, zda rakovinotvorně nepůsobí i na lidskou populaci.

Pozor na kombinaci s léky

Aloe se obecně nedoporučuje konzumovat v kombinaci s laxativy, léky na diabetes a srdeční rytmus, diuretiky a aspirinem, neboť se tím může narušit účinnost medikamentů (7). Těhotné a kojící ženy nemají tuto rostlinu ani doplňky s jejím obsahem užívat vůbec, protože hrozí děložní kontrakce a předčasný porod (8). Vyšší dávky, a to dlouhodobě, se dávají do souvislosti s narušenou funkcí ledvin i jejich selháním (9).

Zdroje: (1) www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/aloe, (2) www.journals.lww.com/cocd/fulltext/2015/06001/cavity_disinfection_in_minimally_invasive.6.aspx, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103709/, (4) www.jnmjournal.org/journal/view.html?doi=10.5056/jnm18077, (5) www.nccih.nih.gov/health/aloe-vera, (6) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.7373, (7) www.verywellhealth.com/aloe-vera-what-should-i-know-about-it-89401, (8) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6935, (9)www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10590501.2016.1166826





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba