Prostreno.cz

Nejhorší stravovací návyky, které můžete mít

Nacpat se před spaním? Jestli vám nevadí možné srdeční trable, tak si pořádnou porci klidně dopřejte. Následky mívá i příliš rychlé hltání a bezduché jezení, za které může televize.

Zdravý životní styl začíná na talíři. Jídlo je palivem těla, ale také může být jeho úhlavním nepřítelem. Přestože zhruba víme, co bychom ideálně měli jíst, aby náš organismus optimálně fungoval, mnozí z nás se často uchylují k nevhodným stravovacím návykům. Víte, které jsou ty úplně nejhorší?

Plný žaludek těsně před spaním

Přijdete pozdě z práce, uděláte doma pár věcí a najednou se pomalu blíží čas spánku. Jenže kručící žaludek připomíná, že jste vlastně ještě nejedli. Místo ložnice se tedy odeberete do kuchyně, kde provede rázný útok na ledničku. Obvyklý scénář? Děláte něco, co je spojováno s nekontrolovatelným přibíráním na váze, arteriální hypertenzí a zvýšeným rizikem srdečních chorob (1). Nemluvě o zhoršené kvalitě spánku, protože trávení pozdní večeře narušuje cirkadiánní rytmus a posunuje REM fázi (2).

Hltání jako o život

Navzdory všeobecnému přesvědčení proces zpracovávání potravy nezačíná v žaludku, ale už v ústech. Podstatné je důkladné rozžvýkání každého sousta, které zmenšuje jeho velikost a stimuluje slinné žlázy k výrobě slin. Ty obsahují enzymy, jmenovitě amylázu a lipázu usnadňující štěpení sacharidů a tuků (3). Při hltání se pochopitelně nic z toho neděje a do břicha míří nadměrné kusy potravin, což ztěžuje trávení a podporuje pálení žáhy (4).

Bezduché jezení

Učebnicovou příčinou bezduchého jezení je sledování televize, používání mobilního telefonu a lustrování sociálních sítí (5). Jak již napovídá samotný název, jde o rozptýlení, jehož vlivem člověk ztrácí přehled o množství stravy, proto se nevědomky přejídá. I tohle není ani trochu prospěšné, protože to škodí kardiovaskulárnímu systému i mozkovým funkcím (6). Jídlo by mělo být významnou událostí bez rušivých elementů, a to bez ohledu na denní dobu. Opravdu to tak máte?

Zdroje: (1)www.www.cdc.gov/high-blood-pressure/about/?CDC_AAref_Val=https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm, (2)www.health.clevelandclinic.org/is-eating-before-bed-bad-for-you, (3)www.uhhospitals.org/health-information/health-and-wellness-library/article/adult-diseases-and-conditions-v1/the-digestive-process-digestion-begins-in-the-mouth, (4)www.tums.com/about-heartburn/causes/heartburn-and-indigestion/, (5)www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4555288/, (6)www.healthline.com/nutrition/overeating-effects#7.-May-make-you-sleepy





Celkem 1 komentářů

Avatar jaroslava jandova
23.06.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba