Prostreno.cz

Krásný úsměv zajistí ústní voda ze zeleného čaje

Čaj matcha likviduje škodlivé bakterie způsobující paradontózu a jeho účinek se projeví už po pouhém měsíci každodenního používání. V dentálním světě proto nemá konkurenci.

Matcha je jemně mletý japonský zelený čaj s tisíciletou tradicí. Jako nápoj, který do života vnáší klid a harmonii, ho pravidelně popíjeli i starověcí samurajové. Tento zázračný elixír je v současné době považován za mocnou superpotravinu, která si mimo jiné troufne i na paradontózu.

Úsměv, prosím!

Použití matchy jako ústní vody by mohlo vést ke krásnějšímu a zdravějšímu úsměvu, vyhlašují do světa japonští vědci (1). Ti do své studie zahrnuli 45 náhodně zvolených dobrovolníků s chronickou parodontitidou, kteří byli rozděleni do tří skupin. První si měla ústa dvakrát denně po dobu jednoho měsíce vyplachovat ječmenovou vodou, druhá extraktem zmíněného čaje a poslední běžným protizánětlivým kloktadlem. Hádat můžete dvakrát, kdo z tohoto pokusu vyšel jako vítěz.

Konec bakteriálního řádění

Ukázalo se, že matcha čaj je schopný inhibovat rozvoj Porphyromonas gingivalis, což je typ bakterie způsobující paradentózu. Vzorky slin jeho uživatelů vykazovaly nejnižší úroveň růstu této bakterie, což k útlumu uvedeného onemocnění dásní hodně přispělo. „Parodontitida je závažný problém, protože napadá tkáně obklopující zuby. Pokud se neřeší, požírá kořeny zubů a slibuje tím jejich ztrátu,“ vysvětlují lékaři z americké neziskové organizace Mayo Clinic (3). Tak ještě, že je tu onen zelený zachránce, který v případě orálního použití likviduje špatné choroboplodné zárodky a ty prospěšné naopak chrání, čímž se stává účinným prostředkem dentální hygieny.

Silná zbraň, která se s tím nepáře

Kromě zmíněné klinické studie se japonští vědci zabývali i schopností matchy zabíjet bakterie v laboratorním prostředí. Během dvou hodin byly téměř všechny kultivované buňky P. gingivalis zničeny, a po čtyřech už nezbyla ani jedna. Povýšíte ho na ústní vodu? Obecně je tento čaj spojován i s prevencí rakoviny, regulací škodlivého cholesterolu, snazším hubnutím i silnější imunitou (4).

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1045125, (2) www.journals.asm.org/doi/10.1128/spectrum.03426-23, (3) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/periodontitis/symptoms-causes/syc-20354473, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855614/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba