Prostreno.cz

Spolu s listovou zeleninou jíme chemikálie z pneumatik automobilů

Mít na jazyku chemické látky, které obsahují pneumatiky, není úplně ta nejpříjemnější představa. Koneckonců, kdo by dobrovolně olizoval kola svého auta? Ono si ale stačí dát zeleninový salát. Vyjde to možná nastejno!

Listová zelenina prý patří mezi nejzdravější potraviny vůbec, protože má nízký obsah kalorií a zároveň je nabitá vitaminy, minerály, antioxidanty a vlákninou. Existují desítky jejích druhů, které se dají vařit, zapékat, dusit i jíst jen tak zasyrova, takže na talíři nezevšední. Zrovna si připravujete extra porci? Asi radši trochu přibrzděte.

Nejde jen o prospěšné složení

Kdyby vám někdo řekl, že si spolu se zelím, kapustou, hlávkovým salátem, čekankou, rukolou a polníčkem „pochutnáváte“ i na chemikáliích z automobilových pneumatik, možná byste mu nevěřili. Vídeňští a jeruzalémští vědci ale upozorňují na to, že je to každodenní gastronomická realita (1). Podle nich chemické přísady v pneumatikách automobilů končí v zemědělství vlivem atmosférické depozice, což znamená, že putují do rostlin prostřednictvím srážek v atmosféře. Listová zeleň je pak absorbuje zavlažováním vyčištěnou odpadní vodou i použitím čistírenských kalů jako hnojiva (2). Může tohle člověka otrávit?

Ještě žádnou paniku!

Ačkoli uvedené sloučeniny obsahují toxické směsi, které mají zvýšit odolnost a výkon pneumatik, koncentrace těchto aditiv je údajně naštěstí velmi nízká, proto na životě pravděpodobně neohrožuje – tedy alespoň zatím. Nic to ale samozřejmě nemění na faktu, že chemie do zeleniny nepatří. Stal se z ní však celosvětový problém, protože autoři zmíněné studie ji nalezli v plodech pocházejících z Itálie, Švýcarska, Španělska, Izraele i dalších států, přičemž zkoumané vzorky získávali z běžných supermarketů. Ten váš nemusí být výjimkou…

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fenvs.2024.1384506/full, (2) www.eurekalert.org/news-releases/1047142






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba