Prostreno.cz

Vitaminy pro sladké sny

Nejen bylinkové čaje a meditační techniky mohou usnadnit usínání a odpočinek celkově zkvalitnit. Už jste slyšeli o vitaminech, které sladké sny zajistí také?

Konzistentní a klidný spánek je hlavním pilířem našeho fyzického i psychického zdraví. Jak jednoduše to zní! Ale hůře provede. Zvláště pokud člověk nemůže zabrat kvůli stresu, hlučným sousedům, přílišnému horku nebo jiným věcem. Pomocnou ruku ale podají vitaminy. Tyhle si náležitě pohlídejte!

Áčko nejen na oči

Také jste si mysleli, že vitamin A je potřebný jen pro ostrý zrak a blaho štítné žlázy? No vida, vědci vlastně také. Teprve před dvěma lety se prokázalo (1), že kyselina retinová, což je jeho aktivní forma, může pozitivně ovlivnit cirkadiánní rytmy, proto navozuje ospalost a noční regeneraci hodně vylepší. Tuto „uspávací“ živinu vám kromě omílané mrkve zprostředkuje i vejce, listová zelenina, papája a mango.

Céčka raději o něco víc

Podobný případ je s vitaminem C. Kdekdo by přísahal, že jeho působení začíná i končí u silné imunity. Ale kdepak! Jeho nesporný přínos pro spánkovou hygienu odhalil letošní průzkum (2) zveřejněný v magazínu Scientific Reports. Nemusíte se spoléhat jen na citrony, bohatým zdrojem je i kiwi, brokolice, květák a kapusta, čerpat se však dá také z melounu, brambor a rajčat.

Déčko nám prý schází

Nedostatek vitaminu D údajně převládá na celé severní polokouli, což podle některých názorů vysvětluje zdejší populační nespavost. „Jeho nízké hladiny se dávají do souvislosti s různými spánkovými poruchami. Obecně se má za to, že suplementace vitaminu D zkracuje dobu usínání, zabraňuje častému buzení a prodlužuje délku spánku,“ vysvětluje americká výživová poradkyně Amy Davis (3). O důvod víc, proč si dát mořské plody a plnotučné mléčné výrobky. Mimochodem, podobně funguje i vitamin E (4) a vitamin K (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9718491/, (2) www.nature.com/articles/s41598-024-56703-0, (3) www.realsimple.com/vitamins-for-better-sleep-8660402, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36904186/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37032783/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat