Prostreno.cz

Syndrom polycystických ovarií lze zmírnit stravou

Syndrom polycystických ovarií je noční můrou plodnosti. Ale utlumit se dá středomořskou stravou! Jen si ji musíte upravit k obrazu svému.

Diagnóza PCOS může být velmi znepokojující. Zvláště pokud plánujete rodinu a cítíte velké obavy, že si kvůli ní nesplníte své mateřské sny.

Nejsou to „jen“ rozhozené hormony

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je endokrinní hormonální stav, který statisticky postihuje každou desátou ženu v reprodukčním věku (1). Kromě toho, že skutečně omezuje plodnost, bývá spojován i se zvýšeným rizikem diabetu, srdečních obtíží, arteriální hypertenze, depresí a spánkové apnoe (2). Projevuje se nepravidelnou a sporadickou menstruací, nadměrným ochlupením na těle i obličeji, tvorbou akné, ustavičně mastnou pokožkou, přibíráním na váze i inzulínovou rezistencí (3).

Tíseň individualit

„Je to celý soubor příznaků, což znamená, že u každého může PCOS vypadat jinak. Některé ženy si kvůli nadměrnému růstu chloupků holí obličej každý den, jiné si ničeho nevšimnou, dokud jim nevynechá cyklus nebo se nerozhodnou otěhotnět,“ popisuje australská dietoložka a specialistka reprodukčního zdraví Stefanie Valakas (4). I ona vidí příčinu v genetických a enviromentálních faktorech, ovšem zároveň připomíná, že určité změny ve stravovacích návycích mohou výrazně zmírnit příznaky.

Něco jako jižní styl

„Správná dieta a obecně zdravý životní styl je strategií číslo jedna, protože hormony na to okamžitě reagují,“ vysvětluje jmenovaná specialistka. Ta doporučuje obohatit jídelníček o čerstvé ovoce a zeleninu, ořechy, semena, extra panenský olivový olej, bylinky, koření, celozrnné výrobky štědré na antioxidanty a také tučné ryby obsahující omega-3 mastné kyseliny. Že to připomíná vychvalovanou středomořskou stravu? Máte vlastně pravdu, ale bude to chtít lehké úpravy. „Ačkoli poskytuje nesporné přednosti, je třeba ji pozměnit pro syndrom polycystických ovarií, především kvůli sacharidové zátěži. Ve skutečnosti totiž nebyla navržena pro lidi, kteří jsou rezistentní na inzulin,“ uvádí Stefanie Valakas s tím, že právě tento hormon s PCOS úzce souvisí, neboť jeho chronicky zvýšená hladina bývá jednou z hlavních příčin.

Zdroje: (1) www.healthdirect.gov.au/polycystic-ovarian-syndrome-pcos, (2) www.cdc.gov/diabetes/risk-factors/pcos-polycystic-ovary-syndrome.html, (3) www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/polycystic-ovarian-syndrome-pcos, (4) www.houseofwellness.com.au/health/dieting/pcos-diet-plan





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat