Prostreno.cz

Pro maximální nutriční přínos správně párujte potraviny

Špetka pepře do zeleného čaje, ovesné vločky s jahodami a k listové zelenině zase kapku citronové šťávy. Když se budete držet těchto pravidel, vaše zdraví zaplesá.

Někteří lidé v nás dokážou vyvolat to nejlepší, všimli jste si toho? Podobné principy platí i pro potraviny – jejich vhodné kombinace totiž mohou aktivovat sloučeniny, které přinášejí maximální nutriční přínos. I proto výživoví poradci v čele s australskou dietoložkou Hannah Mayr z nemocnice Princess Alexandra hlásají, že párování jídla je skutečnou budoucností zdravé výživy.

Znovu a lépe

„Nejezme izolovaně. Neexistuje žádná potravina, která by nám dala vše, co potřebujeme, ovšem různé potraviny se mohou vzájemně ovlivňovat a změnit to, jak je naše tělo využívá,“ vysvětluje uvedená expertka. Co s čím si na talíři i v organismu báječně rozumí?

Ovoce, zelenina a obiloviny

Chcete-li zlepšit vstřebávání železa a vyhnout se tak anémii, jděte na to chytře. Listová zelenina má jeho vysoký obsah, takže přidání citronové šťávy, jenž je zase zdrojem vitaminu C, podstatně navýší snadno vstřebatelné železné množství. To stejné pro vás udělá i spojení ovoce s obilím. K ovesným vločkám přihoďte jahody nebo pomeranč, pšeničné otruby zase přímo volají po mangu.

Olivový olej jedině s octem

Jedno i druhé doma jistě máte. „Existují důkazy, že kombinace extra panenského olivového oleje s červeným vínem nebo jablečným octem násobí hladinu antioxidantů,“ upozorňuje odbornice Hannah Mayr. Až si tedy budete dělat zálivku na salát, seznamte tyto přísady.

Opepřete to čaji

Dávat si pepř do čaje může vypadat hodně prazvláštně. Ale jde přece jen o špetku, jehož chuť se v zeleném čaji „ztratí“. Podpoříte tím absorpci katechinů, což jsou protizánětlivé a antimikrobiální polyfenoly posilující imunitní systém. Také sloučení pepře s kurkumou se jeví jako zdravý krok správným směrem, protože se tím zlepší dostupnost prospěšného kurkuminu. Ten tlumí bolesti a působí proti rakovině.

Zdroj: www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/food-pairings-with-maximum-nutritional-benefit





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba