Prostreno.cz

Obrovské letní chyby ve stravování

V letním horku nemáme chuť na těžká jídla, dáváme přednost těm lehčím, které tak nezatíží trávicí trakt. Lehké však ne vždy znamená zdravé. Pozor si dejte na sladké studené nápoje. Co je na nich tak špatného a jakých dalších chyb se lidé v létě dopouštějí?

Léto je časem, kdy se mnoho z nás stane obětmi stoupacích teplot, které mohou vést k řadě problémů, ke kterým patří bolesti hlavy a nevolnost, stejně jako úpal, dehydratace, zácpa či průjem. To je důvod, proč se lidem doporučuje, aby dbali na své zdraví, především prostřednictvím odlehčené stravy a mírného cvičení. A skutečně je to tak. To, co jíte, je zásadní pro zdravou mysl a tělo, ale také pro udržení úrovně energie v průběhu dlouhých letních dnů. Nedopouštějte se stále stejných omylů!

Chlazena voda po dni stráveném na slunci

I když chuť vypít něco ledově chladného hned poté, co přijdete domů po dni stráveném na slunci, je obrovská, zadržte. Ledová voda šokuje organismus a způsobuje bolest v krku i zažívací potíže.

A zase ten kofein

Kofein je dobrý sluha, ale zlý pán. Má močopudné vlastnosti a dehydratuje tělo, takže mnoho kávy nebo čaje během léta se podepíše na bolestech hlavy a ztrátě cenných tekutin. Takže všeho s mírou!

Příjem sladkých džusů a nápojů

Většina chlazených balených šťáv a studených nápojů obsahuje nadměrné množství cukru, který sice může dočasně zvýšit vaši energii, ale následně způsobí výkyvy nálady a obezitu. Proto pijte jen čerstvé ovocné šťávy s přírodními cukry.

Nesmyslné diety

Mnoho lidí před létem nebo během něj cítí intenzivní tlak na svoji postavu. Panika z plavkové sezony a důvěřování „zaručeným“ a hlavně rychlým výsledkům mysli ani tělu neprospívá. Opravdu drastická úprava jídelníčku může vést k nevolnostem, malátnosti, bolestem hlavy i špatnému spánku. To nedopusťte. Jezte lehce, dodržujte pravidelnost v menších porcích a vyhněte se smaženým a tučným jídlům. Naslouchejte svému tělu.

Absence vajec, ryb nebo kuřete

Představa, že každé vejce, ryba nebo kuře zvyšuje tělesnou teplotu, je mylná. Všechny tři uvedené potraviny jsou naopak zvlášť v létě vhodné, neboť se mohou pochlubit bílkovinami, které jsou důležité pro udržení zdravé váhy během nejteplejšího ročního období. A po jejich konzumaci se rozhodně nezpotíte.

Zdroj: www.food.ndtv.com/food-drinks/summer-diet-tips-5-nutrition-mistakes-to-avoid-during-summers-2025100, www.theguardian.com/food/summer-food-and-drink





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Snídaňové muffiny

45min
(12 hlasů)

Toast s gorgonzolou

10min
(35 hlasů)

Palačinky

30min
(2 hlasů)

Omeleta s banánem

20min
(13 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba