Prostreno.cz

Jasné signály nedostatku vitaminu E

Máte slabou imunitu, zhoršené trávení i zrak? Zřejmě postrádáte vitamin, který bývá spojován s krásou. Pole jeho působení je však o hodně širší!

Vitamin E je nezbytný antioxidant, který hraje klíčovou roli v ochraně buněk před poškozením volnými radikály. Kromě toho podporuje imunitní systém, pomáhá při regeneraci pokožky a zlepšuje krevní oběh. Nedostatek tohoto důležitého vitamínu může vést k různým zdravotním problémům. Jaké jsou tedy hlavní příznaky nedostatku vitaminu E?

Svalová slabost

Vitamin E je důležitý pro správnou funkci svalů. Nedostatek tohoto vitamínu může vést k svalové slabosti a únavě. Tento příznak je způsoben poškozením svalových buněk volnými radikály, které nejsou dostatečně neutralizovány kvůli nízké hladině vitaminu E.

Neurologické problémy

Jedním z vážnějších příznaků nedostatku vitaminu E jsou neurologické problémy. Tento vitamín je klíčový pro ochranu nervových buněk, a jeho nedostatek může vést k periferní neuropatii, což je stav charakterizovaný poškozením periferních nervů. To může způsobit pocity brnění, necitlivosti a slabosti v končetinách.

Zhoršené vidění

Vitamin E je také důležitý pro zdraví očí. Jeho nedostatek může vést k zhoršení vidění a v extrémních případech k úplné ztrátě zraku. Tento stav je způsoben poškozením retiny, která je citlivá na oxidativní stres.

Oslabený imunitní systém

Oslabení imunitního systému je dalším častým příznakem nedostatku vitaminu E. Tento vitamín je klíčový pro správnou funkci imunitních buněk, a jeho nedostatek může vést ke zvýšené náchylnosti k infekcím a nemocem.

Problémy s kůží

Nedostatek vitaminu E může také vést k různým kožním problémům. Kůže může být suchá, podrážděná a náchylná k infekcím. Tento vitamín totiž pomáhá při regeneraci kožních buněk a chrání je před poškozením.

Hemolytická anémie

V závažných případech může nedostatek vitaminu E vést k hemolytické anémii, což je stav, kdy jsou červené krvinky ničeny rychleji, než mohou být nahrazeny. To může vést k únavě, slabosti a dalším zdravotním komplikacím.

Jak předcházet nedostatku vitaminu E?

Abychom předešli nedostatku vitaminu E, je důležité zahrnout do stravy potraviny bohaté na tento vitamín. Mezi tyto potraviny patří:

  • Ořechy a semena (mandle, slunečnicová semínka)
  • Rostlinné oleje (slunečnicový, olivový)
  • Listová zelenina (špenát, brokolice)
  • Ryby (losos, pstruh)

Kromě stravy je také možné užívat doplňky stravy s vitaminem E, ale vždy je dobré poradit se s lékařem, aby nedošlo k předávkování.

Nedostatek vitaminu E může mít vážné následky na naše zdraví. Proto je důležité dbát na dostatečný příjem tohoto vitamínu prostřednictvím stravy nebo doplňků. Pokud zaznamenáte některé z výše uvedených příznaků, je dobré vyhledat lékařskou pomoc a nechat si zkontrolovat hladinu vitaminu E v těle.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4188222/, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519051/





Celkem 1 komentářů

Avatar jana kratochvílová
11.07.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba