Prostreno.cz

Obyčejná okurka je hvězdnou zeleninou letošního léta

Léto je ideální čas pro osvěžující a lehká jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží v horkých dnech. Mezi takové potraviny bezpochyby patří okurka – zelenina, která si zaslouží být hvězdou letošního léta. Proč?

Okurka je nejen chutná a osvěžující, ale také plná živin a má řadu zdravotních přínosů. V tomto článku se podíváme na důvody, proč by okurka měla být součástí vaší letní stravy.

Hydratace

Jedním z hlavních důvodů, proč je okurka ideální letní potravinou, je její vysoký obsah vody. Okurka je tvořena až z 95 % vodou, což z ní činí perfektní prostředek pro hydrataci těla. Konzumace okurek pomáhá udržovat dostatečnou hydrataci, což je klíčové zejména v horkých letních dnech, kdy naše tělo ztrácí více tekutin.

Nízký obsah kalorií

Okurka je také velmi nízkokalorická zelenina, což z ní činí ideální volbu pro ty, kteří chtějí udržet svou váhu nebo dokonce zhubnout. 100 gramů okurky obsahuje pouze 16 kalorií. Můžete ji tedy konzumovat ve velkém množství, aniž byste se museli obávat přibírání na váze.

Bohatá na živiny

Okurky jsou bohaté na vitamíny a minerály. Obsahují vitamín K, který je důležitý pro zdraví kostí, a vitamín C, který posiluje imunitní systém. Dále jsou okurky dobrým zdrojem draslíku, hořčíku a manganu. Tyto minerály jsou důležité pro správnou funkci srdce, svalů a nervového systému.

Detoxikace

Okurky mají detoxikační účinky a pomáhají tělu zbavit se toxinů. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny podporují trávení a pomáhají udržovat zdraví trávicího traktu. Pravidelná konzumace okurek může také pomoci s prevencí zácpy a udržovat zdravou rovnováhu střevní mikroflóry.

Osvěžující chuť

Okurky mají jemnou, osvěžující chuť, která se skvěle hodí do salátů, smoothie nebo jako zdravá svačina. Můžete je přidat do svého oblíbeného letního salátu s rajčaty a fetou, nebo je použít jako základ pro osvěžující okurkovou limonádu. Okurka také skvěle funguje jako nízkokalorická alternativa k tradičním snackům, jako jsou brambůrky nebo sušenky.

Okurka je skutečně top zeleninou letošního léta. Je osvěžující, nízkokalorická, bohatá na živiny a má řadu zdravotních přínosů. Ať už ji konzumujete syrovou, ve formě salátu nebo jako součást smoothie, okurka by neměla chybět ve vaší letní stravě. Přidejte ji do svého jídelníčku a užívejte si všechny její benefity.

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X12002791?via%3Dihub





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Špenátová omeleta

30min
(34 hlasů)

Snídaně z lásky

20min
(38 hlasů)

Hruškové lívanečky

40min
(29 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba