Prostreno.cz

Rajčatová šťáva umí snížit vysoký krevní tlak

Rajčata aktuálně dozrávají a je tedy dobré jimi zásobit trávicí trakt, protože mají příznivý vliv na zdraví srdce.

Rajčatová šťáva není jen osvěžující nápoj, ale také mocný přírodní prostředek, který může pomoci snížit zvýšený krevní tlak. V posledních letech získává stále větší pozornost vědců i lékařů díky svým pozitivním účinkům na zdraví srdce a cév. Tento článek se zaměří na to, jak rajčatová šťáva může pomoci při snižování krevního tlaku a jak ji začlenit do svého každodenního jídelníčku.

Proč je rajčatová šťáva prospěšná?

Rajčatová šťáva je bohatá na řadu důležitých živin a bioaktivních látek, které hrají klíčovou roli v regulaci krevního tlaku. Mezi tyto látky patří:

  1. Lykopen: Tento silný antioxidant, který dává rajčatům jejich červenou barvu, je známý svými kardioprotektivními vlastnostmi. Lykopen pomáhá snižovat oxidativní stres a záněty, které jsou často spojovány se zvýšeným krevním tlakem.
  2. Draslík: Rajčata jsou bohatým zdrojem draslíku, minerálu, který pomáhá udržovat rovnováhu elektrolytů a regulovat krevní tlak tím, že vyvažuje účinky sodíku.
  3. Vitamíny a minerály: Rajčatová šťáva obsahuje také vitamíny C a E, které mají antioxidační účinky a podporují zdraví cév.

Vědecké důkazy

Několik studií potvrzuje, že pravidelná konzumace rajčatové šťávy může vést ke snížení krevního tlaku. Například studie (1) publikovaná v časopise Food Science & Nutrition zjistila, že denní konzumace rajčatové šťávy po dobu 8 týdnů vedla k významnému snížení systolického a diastolického krevního tlaku u účastníků s mírně zvýšeným krevním tlakem.

Další studie (2), publikovaná v Journal of Human Hypertension, také podpořila tyto závěry a zdůraznila, že účinky rajčatové šťávy jsou patrné již po několika týdnech pravidelné konzumace.

Jak začlenit rajčatovou šťávu do jídelníčku

Začlenit rajčatovou šťávu do vašeho každodenního jídelníčku je snadné a přináší mnoho zdravotních výhod. Zde je několik tipů, jak to udělat:

  1. Snídaňový nápoj: Začněte svůj den sklenicí čerstvě připravené rajčatové šťávy. Můžete ji kombinovat s jinou zeleninovou šťávou pro ještě lepší chuť a více živin.
  2. Oběd nebo večeře: Přidejte rajčatovou šťávu jako základ pro zdravé polévky nebo omáčky. Výborně se hodí k těstovinám nebo do zeleninových směsí.
  3. Snack nebo osvěžení: Místo sladkých a kalorických nápojů si dopřejte rajčatovou šťávu jako zdravou alternativu.

Rajčatová šťáva je jednoduchý a efektivní způsob, jak podpořit své zdraví a snížit krevní tlak. Díky svému bohatému obsahu antioxidantů, vitamínů a minerálů může mít pozitivní vliv na zdraví srdce a cév. Nezapomeňte však, že klíčem k úspěchu je pravidelná konzumace a zdravý životní styl.

Zdroje: (1) www.kardiologie-sro.cz/resene-obtize/arterialni-hypertenze/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fsn3.1066





Celkem 1 komentářů

Avatar koko a co černé rajčata
14.07.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba