Prostreno.cz

Rizika spojená s konzumací oblíbené bazalky

Rizika spojená s konzumací bazalky? Ony nějaká existují? Vězte, že ano.

Bazalka, oblíbená bylina v mnoha kuchyních po celém světě, není jen o příjemné vůni a chuti. Podobně jako mnoho rostlin obsahujících esenciální oleje, může bazalka nést určitá zdravotní rizika, zejména pokud se konzumuje v nadměrném množství nebo je užívána ve formě extraktů či doplňků stravy. Zde je pár důležitých faktů, které byste měli mít na paměti:

Obsah esenciálních olejů

Bazalka obsahuje silné esenciální oleje, jako je estragol a methylchavikol. Tyto látky mohou mít potenciálně toxické účinky při překročení doporučené dávky. Při běžné konzumaci bazalky jako součásti jídelníčku to obvykle není problém, ale nadměrné množství může způsobit nepříjemné vedlejší účinky.

Možné alergické reakce

Někteří lidé mohou být alergičtí na bazalku, zejména pokud mají citlivost na jiné rostliny z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), kam bazalka patří. Alergické reakce mohou zahrnovat svědění, vyrážky, otok nebo dokonce dýchací potíže. Je-li u vás známa alergie na podobné rostliny, měli byste konzumaci bazalky pečlivě zvážit.

Interakce s léky a zdravotními stavy

Některé látky obsažené v bazalce mohou mít interakce s určitými léky. Například bazalka může ovlivnit účinky léků na srdeční rytmus nebo léky proti krevním sraženinám. Je důležité se poradit s lékařem, pokud užíváte jakékoli léky na pravidelné bázi a zvažujete užívání bazalky ve formě extraktu nebo výrazných dávkách.

Možnost toxicity

I když je bazalka obecně považována za bezpečnou, nadměrné užívání extraktů nebo olejů z bazalky může vést k toxicitě. Symptomy mohou zahrnovat nevolnost, zvracení, závratě nebo dokonce poruchy nervového systému. Tento stav je však obvyklý při nadužívání a není typický pro běžnou konzumaci bazalky v jídle.

Rizika pro specifické skupiny lidí

U těhotných žen a kojících matek může být použití bazalky problematické, protože některé složky bazalky mohou mít vliv na hormonální rovnováhu nebo zdraví dítěte. Je doporučeno konzultovat se se zdravotníkem, pokud uvažujete o užívání bazalky ve větších množstvích během těhotenství nebo kojení.

Bazalka je skvělá přísada do mnoha jídel a její aroma a chuť jsou v mnoha kuchyních neocenitelné. Při běžné konzumaci ve smyslu běžné kuchyně neexistují obvykle žádná závažná zdravotní rizika. Nicméně je důležité být obezřetný při užívání extraktů nebo olejů z bazalky a poradit se s odborníkem, pokud máte jakékoli zdravotní obavy nebo pokud užíváte léky, které by mohly interagovat s látkami obsaženými v bazalce. Pamatujte, že klíčem k bezpečné konzumaci je vždy rozumné množství a důkladné informování se o potenciálních rizicích.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9102432/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Snídaně z lásky

20min
(38 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(19 hlasů)

Frittata s hráškem

30min
(21 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba