Prostreno.cz

Za obličejový ekzém může alergie i jídelníček

Proč se vám na obličeji objevilo to červené cosi? Možná jste něco špatného snědli. Anebo jde o důsledek stresu, astmatu, počasí nebo cigaret. Chce to studený obklad, trpělivost a hypoalergenní kosmetiku.

Není každý den posvícení. Dokonale to vystihuje situaci, kdy na tváři vzplane mírný ekzém, který svědí, nevypadá vůbec hezky a celkově je otravný. Čemu za tuhle „parádu“ poděkovat?

Seznam viníků je dlouhý

Obličej je obecně citlivější než zbytek těla, což zvyšuje náchylnost k různým potížím, a to včetně zmíněného ekzému. Jeho spouštěčů je bohužel celá řada. Zahrnují rodinnou anamnézu, astma, alergii i konzumaci alkoholu a některých potravin, jako jsou mléčné výrobky, obiloviny, vejce, ořechy a citrusové plody. Rovněž se k nim hlásí stres, kouření a nesnášenlivost určitých látek v používaných v kosmetických produktech (1). Identifikace konkrétního pachatele může být proto obtížná, ale zvládnout lze.

Deník jako dobrý nápad

Máte-li podezření alespoň na nějaký faktor, je to samozřejmě plus. Jestli ale úplně tápete, bude třeba vynaložit větší úsilí. Zkuste si vést potravinový deník, který by mohl strůjce ekzému odhalit. Sledujte, jak se na vás „podepisují“ využívaná mýdla, šampony, krémy a parfémy. Věnujte pozornost i reakcím vaší pokožky na stresové situace, různé klimatické podmínky či domácí zvlhčovače vzduchu. Pokud i tahle detektivní práce selže, nezbývá než navštívit dermatologa. Ten už si nějak poradí, ovšem vámi nashromážděné informace vezměte s sebou, jistě do nich rád nahlédne. A co potom?

Účinná strategie úlevy

Při výběru kosmetických a pečujících produktů je dobré se zaměřit na hypoalergenní výrobky bez pšeničných i ovesných extraktů a zbytečné parfemace. Abyste neměli takové tendence ke škrábání, pomohou vám antihistaminika a studené obklady (2). Soustřeďte se také na důkladnou hydrataci, protože suchost kůže projevy ekzému ještě více zhoršuje. Nebojte se, brzy bude lépe!

Zdroje: (1) www.my.clevelandclinic.org/health/diseases/24604-eczema-on-face, (2) www.healthdirect.gov.au/eczema





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vanilkové vafle

40min
(40 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(19 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Domácí granola

30min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba