Japonské stravování má bezkonkurenční přednosti pro zdraví, dlouhověkost i udržení štíhlých proporcí. Můžete se po jeho stopách vydat i ve své vlastní kuchyni.
V Japonsku na to prostě vyzráli. Zdejší kuchyně patří mezi celosvětově nejzdravější stravovací styly (1), což pravděpodobně souvisí s vyšším průměrným věkem tamních obyvatel i nižší mírou srdečních chorob a obezity (2). Přitom se zde nevaří nijak složitě, místní sázejí „jen“ na jednoduchá a čerstvá jídla z klasických surovin. Jejich přístupem se můžeme inspirovat, a přinést tak více zdraví i do našich talířů.
Kvalitní ingredience harmonicky propojené
„Čerstvost je tu opravdu na prvním místě. Důraz se klade na potraviny, které jsou na vrcholu nutriční hodnoty i chuti,“ popisuje australský odborník klinické výživy Vincent Candrawinata s tím, že to vylučuje zpracované polotovary, což automaticky snižuje množství přijímaného cukru (3).
Žádné přejídání a malé porce
Klíčovým pilířem japonské gastronomie je pravidlo „ichiju-sansai“, tedy „jedna polévka a tři jídla“. Tento princip je doprovázen rýží a zajišťuje konzumaci různých druhů pokrmů v malých porcích, čímž zajišťuje příjem rozmanitých živin bez přebytečných kalorií. Tato kombinace sacharidů, bílkovin a tuků pomáhá tělu uvolňovat energii stabilně po celý den, vysvětluje zase japonská dietoložka Ayako Watkins. Podle ní je tu velmi oblíbené i vaření v páře a grilování s minimálním použitím oleje.
Příprava je důležitá
„Japonci mají zvyk připravovat si během víkendu různé přílohy, které pak konzumují během týdne. To zahrnuje saláty, nakládané okurky a restovanou zeleninu se sezamovou pastou. Tento způsob přípravy šetří čas a zajišťuje, že máte vyvážené pokrmy vždy po ruce,“ přidává další inspiraci expert Vincent Candrawinata.
Menu šité na míru zdraví
Už víte, co budete vařit? Dle japonského stylu hlavní jídlo vždy obsahuje zdroj bílkovin, jako je maso nebo mořské plody, zatímco přílohy se točí okolo zeleniny, mořských řas, hub a sójové pasty. „Zvláště pozoruhodná je v japonské kuchyni vyšší spotřeba ryb a luštěnin ve srovnání s jinými zeměmi, a také pravidelná konzumace fermentovaných potravin, jako je miso,“ doplňuje dietoložka Ayako Watkins.
Zdroje: (1) www.researchgate.net/publication/322989525_The_Role_of_the_Japanese_Traditional_Diet_in_Healthy_and_Sustainable_Dietary_Patterns_around_the_World, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8692094/#:~:text=It%20is%20noteworthy%20that%20Japan,what%20it%20was%20in%201995., (3) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/japanese-diet
Sledujte nás na sociálních sítích: