Prostreno.cz

Ani zdravý tuňák se nemůže jíst pořád

Tuňák je vynikající volbou do salátů, pomazánek, těstovin i sendvičů. Kromě bílkovin a vychvalovaných omega-3 mastných kyselin ale obsahuje také rtuť. A ta je důvodem, proč byste to s jeho konzumací neměli nijak přehánět.

Není to žádná roztomilá rybička, nad kterou by se člověk kdovíjak rozplýval. Přesto je tuňák velmi vyhledávaný, a to samozřejmě jako zdroj zdravé výživy tolik přispívající k vyvážené stravě ukázkových tabulek.

„Léčivo“, které umí plavat

Udržuje zdravé kosti, posiluje imunitu, zlepšuje činnost mozku a oddaluje zapomětlivost, zatímco snižuje riziko srdečních chorob, zachovává ostrý zrak a kupodivu má dobrý vliv i na hubnutí (1). Tohle všechno zmíněný mořský dobrodruh umí, proto bychom ho dle obecných doporučení měli jíst několikrát týdně (2). Spolu s ním ale konzumujeme i rtuť, což se tak trochu nedomyslelo. Nebo je to v pohodě?

Docela zásadní negativum

Jak zdůrazňuje australská nutriční specialistka Kristen Beck (3), vyšší koncentrace rtuti je toxická zejména pro mozek a nervový systém. Její expozice může rovněž přispívat k poruchám ledvin a poškození gastrointestinálního traktu, stejně jako ke genetickým a kardiovaskulárním problémům. „Množství rtuti v rybách, které přijímáme, není tak úplně ovlivněno jejich druhem, ale spíše životním prostředím a potravou,“ vysvětluje tato expertka. Tak co teď, měli byste snad všechny ty skladované konzervy tuňáka vyhodit?

Jednou týdně a dost

Nebojte se, tak zlé to zase nebude. Trochu té rtuti si tedy vážně dáte, ale pokud se budete držet jedné porce týdně, můžete se dle odborníků cítit naprosto bezpečně (4). „Není se třeba znepokojovat, že by to mělo významný dopad na vaše zdraví, museli byste tuňáka jíst hodně často a v opravdu velkém množství,“ uklidňuje Kristen Beck.

Zdroje: (1) www.webmd.com/diet/health-benefits-tuna, (2) www.fda.gov/food/consumers/questions-answers-fdaepa-advice-about-eating-fish-those-who-might-become-or-are-pregnant-or, (3) www.houseofwellness.com.au/health/canned-tuna-safe-eat, (4)www.edf.org/health/mercury-alert-canned-tuna-safe, (4) www.edf.org/health/mercury-alert-canned-tuna-safe





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vanilkové vafle

40min
(40 hlasů)

Krupicová kaše

20min
(1 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

50min
(35 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba