Prostreno.cz

Potraviny s vysokým obsahem adaptogenů, díky kterým vás stres nerozhází

Pokud je váš každodenní život zpestřen vysokou mírou stresu, jsou pro vás adaptogeny něco jako povinná výbava. Kromě hormonu kortizolu krotí i úzkost, záněty a únavu. Hledejte je v kurkumě, lékořici i svaté bazalce.

I když adaptogeny existují už tisíce let, jako horký zdravotní trend se vlastně objevily teprve nedávno. Známo je přibližně 70 přirozeně se vyskytujících druhů a odborníci pějí chválu na každý z nich. Proč bychom si jejich příjem měli náležitě pohlídat? Vážně se to vyplatí!

Klidná mysl a znamenitá výkonnost

Primární funkcí těchto rostlinných sloučenin je pomáhat tělu efektivně zvládat stres prostřednictvím zmírnění jeho reakce na kortizol a celkového zklidnění nervového systému. „Mezi další hlavní přínosy adaptogenů patří boj proti únavě, podpora lepší výkonnosti, zvýšení duševní ostražitosti a útlum příznaků úzkosti,“ vypočítává americká nutriční koučka Megan Hilbert (1). Podle odborných studií (2) mají vliv i na posílení obranyschopnosti a minimalizaci zánětů. Nelze popřít, že tahle medicína prospívá od hlavy až k patě, takže si pro její zdroje skočte do obchodu co nejdříve. Nákupní seznam jsme sepsali za vás.

Od kurkumy po svatou bazalku

Není žádným tajemstvím, že kurkuma představuje mocnou superpotravinu, to především díky obsaženému kurkuminu. Ačkoli bývá široce uznáván pro své antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, mnozí netuší, že je to také hodně silný adaptogen (3). Když už budete v oddělení ochucovadel, nezapomeňte se porozhlédnout i po takzvané svaté bazalce neboli tulsi. I ona chrání organismus, zejména pak před chemickým stresem spojeným se znečištěním životního prostředí a expozicí těžkých kovů, stejně jako před tím fyzickým z namáhavého cvičení nebo únavy (4). Adaptogenními sloučeninami je doslova nabitá i lékořice (5), a to stejné platí také pro ženšen (6).

Zdroje: (1) www.realsimple.com/foods-high-in-adaptogens-8675402, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8398443/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21479964/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5376420/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836258/, (6) www.my.clevelandclinic.org/health/drugs/22361-adaptogens





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba