Prostreno.cz

Co se stane s tělem, když přestanete pít kávu

Život bez kávy nemusí být úplně špatný. Člověka netrápí nevolnosti, únavové krize ani spánkové trable. Kdo nevěří, ať to zkusí!

Ach, to staré dobré kafe, které nám dává energii i skvělou záminku k přestávce. Den co den ho pije přibližně 73 procent lidí (1), ovšem závislost na kofeinu může mít i svou temnou stránku v podobě pálení žáhy nebo časté úzkosti (2). Přesně z těchto důvodů mnozí uvažují o tom, že tekuté zlato „vysadí“. Odvykání sice nemusí být jednoduché, ale odměny za výdrž jsou hodně lákavé.

Konečně bezproblémový spánek!

Ačkoli si to mnohdy odmítáme připustit, káva náš spánkový cyklus skutečně narušuje – i když si ji nedáváme ve večerních hodinách. „Kofein blokuje receptory adenosinu, který je přirozeným podporovatelem spánku, proto jeho absence noční odpočinek okamžitě zlepší,“ myslí si americká registrovaná dietoložka Edwina Clark (3). Neškodí připomenout, že pokud byste si kvalitu postelové regenerace chtěli ještě více pojistit, vhodnou volbou je heřmánkový nebo mátový čaj, třešňový džus, banánové smoothie i vlažné mléko s přídavkem kurkumy (4).

Žádné únavové výkyvy

Je nesporným faktem, že káva stimuluje nervový systém, proto zvyšuje pozornost i energii. Ovšem dělá to jen krátkodobě, protože účinky poměrně rychle opadnou. Dochází pak k útlumu a únavě, což vyřeší jen další šálek. Vlastně jde o začarovaný kruh a vytloukání klínu klínem. Když se uvedeného nápoje vzdáte, samozřejmě žádné výkyvy nehrozí a elán bude mít stabilnější úroveň, podotýká nutriční poradkyně Edwina Clark.

Dejte sbohem otravné nevolnosti

Žaludek a vlastně i celý trávicí systém se po vypití kafe nemusí cítit úplně blaženě, všimli jste si toho? „Je to dáno tím, že dráždí žaludeční výstelku a zvyšuje produkci kyselin, což u citlivých lidí vede k celé řadě nepříjemných příznaků,“ vysvětluje zase americká lékařka Shoshana Ungerleider. I ona doporučuje „abstinovat“, čímž se všechno vrátí do normálu.

Zdroje: (1) www.driveresearch.com/market-research-company-blog/coffee-survey/, (2) www.healthline.com/nutrition/caffeine-side-effects#rhabdomyolysis, (3) www.realsimple.com/benefits-of-quitting-coffee-8653051, (4) www.healthline.com/nutrition/drinks-that-help-you-sleep#7.-Golden-milk





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Snídaňové muffiny

45min
(12 hlasů)

Toast s gorgonzolou

10min
(35 hlasů)

Palačinky

30min
(2 hlasů)

Omeleta s banánem

20min
(13 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba