Prostreno.cz

Krájení avokáda představuje jedno z nejčastějších poranění nožem

Je dostupné, snadno zpracovatelné, extra výživné a chuťově dobré. Při krájení avokáda si ale dejte velký pozor, protože jeho příprava často končí v nemocnici.

První zmínky o avokádu sahají až do období před deseti tisíci lety, kdy bylo pěstováno domorodými mexickými kulturami. Při svých kolonizačních cestách si ho rychle oblíbili i španělští dobyvatelé, kteří se zasadili o jeho rozšíření do Evropy, odkud následně putovalo do celého světa. Jestlipak tehdy při jeho zpracovávání teklo tolik krve jako dnes…

Hodí se vždycky a skoro do všeho

Nejen na to pověstné guacamole, avokádo se dá využít i při přípravě toustů, sendvičů, salátů, těstovin, sushi, omáček, dipů a polévek. Právě kulinářská všestrannost v lahodné kombinaci se zdravotními výhodami dělá z tohoto zelenáče velmi vyhledávané ovoce. Ale také častý důvod k návštěvě nemocnice.

Krev není voda!

Podle nedávné studie (1) zveřejněné v magazínu American Journal of Health Behavior představuje krájení avokáda jedno z nejčastějších řezných poranění vůbec. „Je šokující, kolik návštěv oddělení pohotovosti s touto potravinou souvisí. Nebojím se říci, že může za devět z deseti zranění,“ překvapuje lékař a spoluautor zmíněné studie Matthew E. Rossheim (2). Podle něj se to většinou týká levé ruky. Nejvíce případů z celého roku je pak zaznamenáno o víkendech, a to od dubna až do července.

Pozor, prsty v ohrožení

„Krájení avokáda se zdá být tak neškodné. Ovšem léčil jsem i pacienty, kteří si při tom uřízli prst nebo si přeřízli šlachy a nervy,“ vzpomíná zase americký chirurg Scott Wolfe. Buďte tedy při manipulaci s touto ingrediencí nanejvýše opatrní! Nejprve položte avokádo na rovné prkénko, překrojte ho podélně nožem na poloviny, načež obě půlky kroucením oddělte. Pecku můžete buď vydloubnout lžící, nebo do ní zasekněte nůž a vyjměte ji s ním. S měkkou dužinou už naložte podle svého, chutná dobře na všechny způsoby.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31783928/, (2) www.washingtonpost.com/wellness/2024/06/26/avocado-hand-injuries-knife/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba