Vznik tofu je stejně zajímavý jako jeho „vedlejší účinky“. Věděli jste, že umí dát do latě střevní mikrobiom, zrak, imunitu i trávení?
Tofu je potravina vyrobená srážením sójového mléka, které se následně lisuje do bloků. Má neutrální chuť a poddajnou texturu, což jej činí velmi univerzální kuchyňskou ingrediencí. Na to, že vlastně vzniklo úplnou náhodou, má vskutku famózní nutriční bilanci.
Dílo osudu, nebo lidská nešikovnost?
Tato pochutina se začala vyrábět v Číně přibližně před 2000 lety. Podle jedné z legend stál u jejího zrodu princ Liu An, vnuk císařského zakladatele dynastie Han. Traduje se, že při svých experimentech s jídlem, kterými byl pověstný, omylem srazil sójové mléko pomocí mořské soli (1). Ke svému překvapení zjistil, že je výsledek velmi chutný, čímž zlatá éra tofu oficiálně odstartovala. Na náš evropský talíř sice doputovalo až na přelomu 17. a 18. století, ale čekání se vyplatilo…
Správná výživa pro srdce i trávení
Zinek, hořčík, železo, fosfor, vápník, bílkoviny, vláknina i vitaminy C, B a A. To je jen zlomek prospěšných látek, které jinak zvaný sójový sýr nabízí (2). Ačkoli je populární hlavně mezi vegetariány a vegany, ani masožravci by se mu neměli vyhýbat. Vždyť prokazatelně posiluje populace zdravých bifidobakterií a bakterií laktobacilů, díky čemuž prosperuje střevní mikrobiom i trávení (3). Bohaté je také na „hodné“ tuky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podporují tak činnost kardiovaskulárního systému (4).
Imunita pevná jako skála
„Tofu je štědré i na mikroživiny a antioxidanty, které bojují proti zánětům a zlepšují celkovou obranyschopnost. Jeho složení se navíc spojuje se sníženým rizikem rakoviny, především pak prsu, prostaty, tlustého střeva a konečníku,“ vyjmenovává americká dietoložka Kristen Carli (5). Výhody zprostředkovává i hustotě kostí, zraku a kognitivním funkcím mozku (6). Uznejte sami, není báječným potravinovým doplňkem k nepřebernému množství jídel?
Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Tofu, (2) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172475/nutrients, (3) www.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.6b03725, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27739004/, (5) www.realsimple.com/health-benefits-of-tofu-8669061, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7808187/
Sledujte nás na sociálních sítích: