Prostreno.cz

Zdravotní neduhy i duševní únavu převálcuje máta

Jedna bylinka a tolik užitečných vlastností! S mátou vyzrajete na psychické vyčerpání, střevní potíže, riziko srdečních chorob i bolesti různého původu. Každý její lístek je hotový léčivý poklad!

Komu se pěstitelsky nelení, tomu se zelení. A když se na zahrádce zelení máta peprná, je to potěcha nejen pro oko a čichové buňky, ale i zdraví. Na tuhle aromatickou krásku přísahal i slavný starořecký lékař Hippokrates, který se o ní zmiňoval ve svých spisech (1). Dnes se tato bylinka kromě tradiční lidové medicíny využívá i v gastronomii, proto není divu, že je tolik oblíbená. Už jste s ní zkusili zahnat své pesimistické rozpoložení?

Voňavá první pomoc z lůna přírody

Pro zdroje duševní únavy netřeba chodit daleko. Ve světě, kde se balancování mezi kariérou a osobním životem stalo naprostou nutností přežití, je tento neblahý stav až příliš běžný. Protože psychická vyčerpanost přímo ovlivňuje náladu, soustředění a rozhodovací schopnosti (2), zasahuje do našeho života víc, než bychom chtěli. Naštěstí je tu máta, která je při vybití mentálních baterií hodně cenným pomocníkem (3). Na mozek obecně má velmi příznivý vliv, neboť prokazatelně zlepšuje i paměť a kvalitu spánku (4). Pokud cítíte, že je toho na vás moc, šálek mátového čaje určitě vyzkoušejte. Libovat si budou nejen vaše nervy, ale i střeva.

Sbohem, břišní trable!

Spojení mezi zmíněnou rostlinou a spokojenými střevy je dobře zdokumentováno (5). Tím pádem se můžete zbavit veškerých běžných gastrointestinálních obav, jako je nadýmání, plynatost, pocit plného břicha, zácpa či průjem. „Protože má vysoký obsah antioxidantů, pomáhá také předcházet chronickým onemocněním, a to včetně kardiovaskulárních chorob a cukrovky,“ přidává další významný benefit americká dietoložka Rhyan Geiger (6). Nelze opomenout ani podporu zdraví ústní dutiny, protože máta antibakteriálními a antimikrobiálními vlastnostmi skutečně vyniká (7). A věděli jste, že dokáže rázně utlumit i bolesti (8)?

Zdroje: (1) www.ahpa.org/herbs_in_history_mint, (2) www.bmcneurosci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12868-020-00569-1?utm_medium=organic&utm_source=blog&utm_campaign=mental-fatigue, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30087294/, (4) www.jppres.com/jppres/pdf/vol9/jppres20.932_9.1.49.pdf, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36994979/, (6)www.realsimple.com/mint-benefits-8652072, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606594/, (8) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9580369/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba