Prostreno.cz

Po sójových bobech se děti mnohem lépe soustředí

Zkuste na dětský talíř propašovat něco se sójou. Obsažené isoflavony významně zlepšují pozornost i mozkovou aktivitu našich nejmenších, což může mít vliv na jejich školní výsledky.

V dnešním rychle se měnícím světě, v němž jsou děti obklopeny množstvím digitálních podnětů a neustálým proudem informací, může být soustředění velkým oříškem. Jenže právě tato schopnost je pro jejich akademický i osobní rozvoj naprosto zásadní.

Podpora se hodí

Umění koncentrace není jen vydržet dlouhé hodiny sedět nad učebnicemi. Úzce se dotýká i toho, jak efektivně naši nejmenší dokážou zpracovávat informace, řešit problémy a zapamatovat si nové věci. Rodiče i učitelé pořád hledají způsoby, jak podpořit kognitivní funkce dětí, a jednou z účinných cest může být správná výživa. Jen tak pro zajímavost, máte doma něco sójového?

To mozku prostě chutná!

Hodně nadějné zprávy přináší nový výzkum (1). Dle jeho závěrů sehrávají významnou roli ve zlepšování pozornosti a rychlosti zpracování informací isoflavony obsažené v sójových produktech. Tato zjištění otevírají nové možnosti podpory duševního vývoje našich potomků, myslí si jeho autoři. „Víme, že sójové potraviny nejsou úplně běžnou součástí dětské stravy, ale naše studie přináší důkazy o jejich důležitosti,“ upozorňuje doktorandka neurovědy Ajla Bristina z University of Illinois Urbana-Champaign (2). Její expertní tým zkoumal dietní záznamy celkem 128 dospívajících ve věku 7 až 13 let, přičemž počítal spotřebu makroživin, mikroživin, vitaminů a isoflavonů u každého z nich.

Tofu do každé rodiny

V rámci studie malí respondenti také prováděli nejrůznější testy, aby předvedli svůj intelekt. Rovněž absolvovali počítačový úkol, čímž prokazovali své dovednosti týkající se pozornosti. Výzkumníci u toho zaznamenávali jejich elektroencefalografickou aktivitu, známou také jako EEG. „Žádné jiné průzkumy dosud nezkoumaly souvislost mezi sójovými isoflavony a mozkovou aktivitou,“ zdůrazňuje Ajla Bristina s tím, že děti konzumující sóju měly značně rychlejší odezvy. Myslíte, že vám doma sójové mléko nebo tofu projde?

Zdroje: (1) www.newswise.com/articles/view/812856/?sc=dwhr&xy=10055602, (2) www.nypost.com/2024/07/02/lifestyle/soy-foods-can-improve-thinking-attention-in-kids-study/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba