Prostreno.cz

Podpora dětské imunity v jednoduchých krocích

Zdravé dítě rovná se psychicky vyrovnaný rodič. Posilněte imunitu svého malého pokladu, aby odolal bakteriálním i virovým nástrahám. Chce to pohyb, dobrý spánek i domácí hygienickou přednášku.

Péče o dětskou imunitu je důležitá po celý rok, proto by v ní rodiče neměli polevovat ani v létě. I krásně teplé počasí a dny trávené na čerstvém vzduchu představují určité zdravotní výzvy. Naši nejmenší jsou různým druhům infekcí vystaveni při návštěvách veřejných koupališť, v zábavných parcích, během kempování i rodinných výletů. Jak a čím jejich obranyschopnost co nejvíce podpořit?

Spánek je ta nejlepší medicína

Uvolněnější prázdninová atmosféra ponocování přeje, ale na důsledný spánkový režim by se zapomínat nemělo. Právě on je totiž pro zdravý imunitní systém naprosto zásadní (1). Obvykle se uvádí, že děti ve věku od 2 do 5 let potřebují spát 10 až 13 hodin za noc. Věkové rozmezí 6 až 13 let vyžaduje zhruba 11 hodin a teenageři si vystačí s průměrnými 9 hodinami.

Fyzická aktivita je potřeba

Hraní si venku, adekvátně dlouhé procházky, jízda na kole – tohle všechno se počítá. Čím bude váš potomek aktivnější, tím může být odolnější (3). Proto se také doporučuje, aby malí i velcí vykonávali minimálně 60 minut fyzické aktivity denně (4).

Vyvážená strava má své opodstatnění

Zdravé stravování je pro dobré zdraví dětí zkrátka nezbytné. Podpořte ty svoje, aby jedly ovoce, zeleninu, luštěniny, libové maso, mléčné a sójové výrobky, ořechy i vejce (5). Pohlídejte si také jejich pitný režim, neboť i dostatečný příjem tekutin, ideálně pak čisté vody, dokáže útočící bacily udržet na uzdě (6).

Připomeňte zásady osobní hygieny

Je třeba, aby děti věděly, že správná technika mytí rukou a osvojení si určitých pravidel pomáhá omezit šíření choroboplodných zárodků (7). Ručičky potřebují řádně namydlit po použití toalety, kontaktu se zvířaty i před jídlem. Dalšími důležitými hygienickými návyky jsou nesdílení hrnků nebo příborů a kašlání i kýchání do dlaně. Že posmrkaný kapesník patří do koše, by se mělo tesat do kamene.

Zdroje: (1) www.healthdirect.gov.au/sleep-tips-for-children, (2) www.sleephealthfoundation.org.au/sleep-topics/how-much-sleep-do-you-really-need, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6523821/, (4) www.health.gov.au/topics/physical-activity-and-exercise/physical-activity-and-exercise-guidelines-for-all-australians/for-children-and-young-people-5-to-17-years, (5) www.healthdirect.gov.au/balanced-diethttps://www.healthdirect.gov.au/balanced-diet, (6) www.magnascientiapub.com/journals/msarr/sites/default/files/MSARR-2021-0037.pdf, (7) www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Stopping_the_spread_of_germs/#:~:text=Good%20hygiene%20includes%3A,to%20wash%20their%20hands%20afterwards.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba