Prostreno.cz

Nedostatečný pitný režim škodí celému tělu

Voda je základní složkou lidského těla a hraje klíčovou roli ve všech jeho funkcích. Přesto mnoho lidí podceňuje důležitost pravidelného pitného režimu, což může mít vážné důsledky pro zdraví. Nedostatečný příjem tekutin nejen že snižuje výkon, ale může také vést k dlouhodobým zdravotním problémům. Tento článek se zaměřuje na to, jak nedostatečný pitný režim může škodit celému tělu.

Dehydratace a její přímé účinky

Dehydratace nastává, když tělo ztrácí více tekutin, než přijímá. Tento stav může vést k celé řadě nepříjemných příznaků, včetně únavy, bolesti hlavy, suché kůže a zácpy. V extrémních případech může dehydratace způsobit závratě, zmatenost nebo dokonce selhání orgánů. U dětí a starších lidí je riziko dehydratace ještě vyšší, a proto je důležité dbát na jejich pravidelný příjem tekutin (1).

Negativní vliv na trávení

Voda je nezbytná pro správné fungování trávicího systému. Pomáhá při tvorbě slin, které jsou nezbytné pro rozklad potravy, a podporuje pohyb potravy skrz trávicí trakt. Nedostatek tekutin může vést k zácpě a dalším zažívacím potížím, což může dlouhodobě narušit zdraví střev (1).

Dopad na ledviny a vylučovací systém

Ledviny jsou orgány, které závisí na dostatečném množství vody k filtrování odpadních látek z krve a tvorbě moči. Při nedostatečném pitném režimu musí ledviny pracovat více, což může zvýšit riziko vzniku ledvinových kamenů a infekcí močových cest. Dlouhodobé zatěžování ledvin může také vést k jejich poškození (2).

Snížené kognitivní funkce

Mozek je citlivý na změny v hydrataci. I mírná dehydratace může ovlivnit kognitivní funkce, jako je koncentrace, paměť a schopnost rozhodování. Nedostatečný příjem tekutin může také vést k pocitu únavy a snížení celkového výkonu, což má negativní dopad na každodenní činnosti (2).

Vliv na kůži a vzhled

Voda hraje důležitou roli při udržování hydratace pokožky. Při nedostatku tekutin se kůže stává suchou, vrásčitou a méně pružnou. Dlouhodobý nedostatek vody může také urychlit stárnutí kůže a zvýšit riziko vzniku kožních problémů, jako je akné nebo ekzém (2).

Správný pitný režim je zásadní pro udržení zdraví a vitality celého těla. Nedostatek vody může vést k celé řadě zdravotních problémů, od únavy a zažívacích potíží až po vážné poškození ledvin a kognitivních funkcí. Dbejte na to, abyste denně přijímali dostatek tekutin, ať už ve formě vody, čajů nebo jiných zdravých nápojů. Vaše tělo vám za to poděkuje.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315424/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Omeleta s parmezánem

35min
(20 hlasů)

Vejce benedikt

35min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba