Prostreno.cz

Rybí olej s prošlou dobou použitelnosti už raději neužívejte

Ačkoli má na srdce hodně příznivý vliv, pokud budete rybí olej po dobu uváděné trvanlivosti konzumovat zvesela dál, kardiovaskulární efekt to přinese spíše opačný. Prý zvyšuje hladinu cholesterolu!

Rybí olej je klíčovým doplňkem stravy, který si získal popularitu po celém světě. Tento přírodní produkt se vyrábí z tkání tučných ryb, jako jsou losos, makrela, pstruh a sardinky. Obsahuje mnoho cenných látek, ovšem největší pozornosti se dostává esenciálním omega-3 mastným kyselinám, jejichž vliv na zdraví je zkrátka zázračný.

Blaho pro tělo i duši

Prodává se v tobolkách i kapslích, což je pro pohodlné užívání ohromná výhoda. Rybí olej podporuje kardiovaskulární zdraví, zachovává mentální kondici, svědčí zraku, posiluje kosti a působí protizánětlivě, přičemž zlepšuje funkci jater, kvalitu pokožky i symptomy alergií (1). Nesporné benefity nabízí také imunitnímu i endokrinnímu systému, u čehož představuje prevenci rakoviny (2). Kdo by takový dostupný zázrak neužíval! Ovšem prohlédněte si ten svůj a zvláštní pozornost věnujte datu expirace. Že se rybí olej nekazí, to totiž vůbec není pravda.
 

V sázce je hladina cholesterolu

Stejně jako u jiných doplňků, i tady je doba použitelnosti stanovena výrobcem. A je dobré se jí držet, protože „prošlý“ produkt může ztratit účinnost, a ještě vás dostat do potíží. Poznatky jisté malé studie (3) publikované v magazínu International Journal of Food Sciences and Nutrition naznačují, že lidé užívající expirující rybí olej vykazují zvýšené hladiny škodlivého cholesterolu, což by mohlo mít negativní vliv na srdce. Jak poznat, zda vám obsah lahvičky náhodou „nežluknul“?

Věřte svým smyslům

Jestli po otevření ucítíte podivný zápach, je už užívání doslova na vaše riziko. Jedná se o první známku toho, že se na medicíně expozice světla a tepla dost podepsala. Jasným signálem nežádoucí oxidace bývá i změna barvy, stejně jako chuti (4). Takový rybí olej je už nejlepší vyhodit, bohužel.

Zdroje: (1) www.healthline.com/nutrition/benefits-of-fish-oil#11-benefits, (2) www.webmd.com/diet/health-benefits-fish-oil, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23863036/, (4) www.livestrong.com/article/461248-side-effects-of-fish-oil-pills-with-an-expired-date/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba