Prostreno.cz

Pro optimální zdraví se doporučují tyto základní doplňky stravy

Když není stravování dokonale vyvážené, přicházejí na scénu doplňky stravy. Jejich užívání je pohodlné a může krásně vyplnit nutriční mezery. Které konkrétní mít vždy po ruce?

S výzvou, jak do běžného jídelníčku dostat všechny potřebné živiny, se potýká mnoho z nás. Podle standardních stravovacích pravidel bychom měli denně jíst pět porcí ovoce a zeleniny, dvakrát týdně tučné ryby, obden luštěniny a celozrnné obiloviny nejlépe ke každé snídani. Nemluvě o omílané důležitosti mléčných výrobků, semínek a ořechů. Zajistit si ideální výživu pouze prostřednictvím jídla je vážně trochu těžké, že?

Řešení na jedno spolknutí

„Samozřejmě by bylo skvělé, kdybychom jedli všechny ty doporučované věci a získali z nich to, co potřebujeme. Ale jsme pracovně vytížení, na vaření mnohdy nemáme čas i energii a ani naše potravinové zásoby nebývají nejkvalitnější,“ uznává americká nutriční pedagožka Kara Burnstine, která ze všech těchto důvodů přísahá na tyto konkrétní doplňky stravy (1).

Sláva vápníku a déčku

Vápník tělo potřebuje pro stavbu a udržení silných kostí. Klíčový je však i pro zuby, srdce, nervy a svaly (2). Denní dávka vápníku se pohybuje v rozmezí 800 až 1000 mg, takže pokud těm mléčným výrobkům moc nedáte, mohou pro vás být tabletky z lékárny dobrým východiskem. Stejné je to v případě vitaminu D, který jakožto protizánětlivý antioxidant posiluje imunitní zdraví (3). „Jak stárneme, absorpce vitaminu D ze slunečních paprsků se přirozeně zhoršuje,“ podotýká jmenovaná odbornice.

S hořčíkem jde všechno líp

Tento minerál je pro náladu, uspokojivý spánek, regulaci nervového systému, svalovou funkci, celkovou energii i opravu buněk DNA naprosto zásadní (4). „Osoby s nízkými hladinami hořčíku jsou vystaveni vyššímu riziku srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku, cukrovky druhého typu a osteoporózy. Jeho doplňky jsou velmi prospěšné, ale účinnost se u každého jednotlivce může lišit. Raději se poraďte s lékařem, který typ je pro vás nejvhodnější,“ radí Kara Burnstine.

Omega-3 mastné kyseliny do každé rodiny

Omega-3 mastné kyseliny pomáhají všem buňkám v těle fungovat tak, jak mají. Jsou nezbytnou součástí membrán a podporují jejich vzájemné interakce. Nejenže působí proti zánětům, neobejde se bez nich mozek ani zrak (5). S nimi to vaše zdraví vyhraje! A vlastně i krása, protože se na tyto „hodné“ tuky spoléhá také pokožka.

Zdroje: (1) www.nypost.com/2024/04/29/lifestyle/im-a-longevity-expert-i-swear-by-these-5-supplements-for-aging/, (2) www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/calcium-supplements/art-20047097#:~:text=The%20benefits%20of%20calcium,diabetes%20and%20high%20blood%20pressure., (3) www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792#:~:text=Overview,cellular%20functions%20in%20your%20body., (4) www.healthline.com/nutrition/magnesium-benefits#essential, (5) www.my.clevelandclinic.org/health/articles/17290-omega-3-fatty-acids





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba