Prostreno.cz

Sláva měření BMI je u konce

Index tělesné hmotnosti je asi pasé. Teď se mluví jen o indexu tělesné kulatosti! Prý je mnohem přesnější, protože dokáže spočítat množství tukové tkáně a tím i hlubší zdravotní rizika.

Index tělesné hmotnosti označovaný zkratkou BMI je široce používaný pomocník sloužící k posouzení zdravé hmotnosti a rizika obezity. Pro svou jednoduchost a snadné použití je velmi oblíbený řadu let, ale jeho sláva zřejmě končí. Prý bychom měli měřit něco úplně jiného!

BMI má své mouchy

„BMI neposkytuje žádné přesné informace o tělesném složení jednotlivce, pouze vypočítává vztah mezi výškou a váhou člověka. Protože nijak nehodnotí rozložení tuku a svalů, sportovec s vysokou svalovou hmotou může mít identické BMI jako gaučový povaleč, a to i přes velmi odlišné zdravotní profily,“ ukazuje na hlavní nedostatky australská lékařka Natalie Raffoul (1). Určité výhrady má i další expertka, australská dietoložka Terri-Lynne South. „Nezáleží ani tak na tom, kolik vážíte, daleko podstatnější je, kde to nosíte,“ upozorňuje tato odbornice s tím, že tuk uložený přibližně uprostřed těla je největším ukazatelem zdravotních rizik, a to včetně kardiovaskulárních chorob a cukrovky. Index tělesné hmotnosti ho měřit neumí, ale index tělesné kulatosti ano.

Když už, tak pořádně!

Tenhle šikovný výpočet udává skóre od jedné do dvaceti, a to na základě výšky, hmotnosti, pasu a boků, přičemž 1 označuje úzkou postavu a 20 odráží ty nejkulatější křivky. Studie (2) z letošního roku, která analyzovala medicínské údaje 33 tisíc dospělých Američanů během dvou desetiletí potvrzuje, že index kulatosti (BRI) je při předpovídání celkového zdravotního stavu mnohem účinnější, přesnější a směrodatnější než BMI. Další výzkumy (3) poukazují zase na to, že dle jeho dat lze určit i pravděpodobnost rakoviny. „Vzhledem k tomu, že BRI zahrnuje podrobnější měření pasu a boků, umožňuje nám lépe porozumět množství tukové tkáně,“ chválí si dietoložka Terri-Lynne South. Tento index se může měřit doma, ale je to poměrně složité, neboť zahrnuje těžší vzorce, proto si budeme muset počkat na to, až se vyvine nějaká on-line kalkulačka. Prý by to nemělo trvat dlouho.

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/health/conditions/body-roundness-index, (2) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2819558, (3) www.lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-023-01814-2





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba