Prostreno.cz

Přírodní prostředky na řešení problémů se zvětšenou prostatou

Problémy se zvětšenou prostatou, známé také jako benigní hyperplazie prostaty (BHP), postihují mnoho mužů, zejména ve vyšším věku. Tento stav může způsobovat nepříjemné příznaky, jako jsou časté močení, slabý proud moči nebo pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře. Existuje několik přírodních prostředků, které mohou pomoci zmírnit příznaky spojené se zvětšenou prostatou a podpořit celkové zdraví této žlázy.

Serenoa plazivá (Saw Palmetto)

Saw Palmetto je jedním z nejznámějších přírodních prostředků na problémy se zvětšenou prostatou. Tato palma, která roste především v jihovýchodních Spojených státech, se tradičně používá k léčbě problémů s prostatou. Výtažky z jejích plodů obsahují účinné látky, které mohou pomoci snížit zánět a zlepšit průtok moči. Některé studie také naznačují, že Saw Palmetto může zpomalit růst prostaty.

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva je dalším bylinkovým prostředkem, který může být účinný při zmírňování příznaků BHP. Extrakty z kořene kopřivy mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci zlepšit močové funkce. Kopřiva také obsahuje látky, které mohou blokovat konverzi testosteronu na dihydrotestosteron (DHT), což je hormon spojený s růstem prostaty.

Pygeum

Pygeum je výtažek získaný z kůry africké švestky (Prunus africana). Tento přírodní prostředek se tradičně používá v Africe k léčbě problémů s močovým měchýřem a prostatou. Pygeum může pomoci snížit zánět, zlepšit proud moči a zmírnit nepohodlí spojené se zvětšenou prostatou.

Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou bohatá na zinek, který je nezbytný pro zdraví prostaty. Zinek hraje klíčovou roli v regulaci hormonů a může pomoci snížit riziko zvětšení prostaty. Kromě toho dýňová semínka obsahují také karotenoidy a omega-3 mastné kyseliny, které mají protizánětlivé účinky a mohou podporovat zdraví prostaty.

Zelený čaj

Zelený čaj je známý svými silnými antioxidačními vlastnostmi, které mohou pomoci chránit buňky prostaty před poškozením. Obsahuje také katechiny, které mohou zpomalit růst prostaty a zlepšit celkové zdraví této žlázy. Pravidelné pití zeleného čaje může být přínosné pro muže s problémy se zvětšenou prostatou.

Rajčata a lykopen

Lykopen je silný antioxidant nacházející se v rajčatech, který je spojován se snížením rizika rakoviny prostaty a zlepšením zdraví prostaty obecně. Konzumace rajčat a rajčatových produktů, jako je rajčatový džus nebo omáčka, může pomoci chránit prostatickou tkáň před zánětem a oxidativním stresem.

Problémy se zvětšenou prostatou mohou být velmi nepříjemné, ale existuje řada přírodních prostředků, které mohou pomoci zmírnit příznaky a podpořit zdraví této důležité žlázy. Vždy je však důležité konzultovat jakékoli nové léčebné postupy s lékařem, aby se zajistilo, že jsou bezpečné a vhodné pro váš konkrétní zdravotní stav.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK540987/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6139850/ 


Související





Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vanilkové vafle

40min
(40 hlasů)

Krupicová kaše

20min
(1 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

50min
(35 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba