Prostreno.cz

Udělejte si svůj každodenní šálek kávy o něco zdravější

Káva je pro mnoho lidí nejen oblíbeným ranním rituálem, ale také nezbytným zdrojem energie během dne. Přestože má káva několik zdravotních výhod, jako je zlepšení soustředění a zvýšení metabolismu, některé přísady, které přidáváme do našeho šálku, mohou snížit její zdravotní přínosy. Zde je několik tipů, jak udělat svou kávu ještě zdravější a prospěšnější pro vaše tělo.

Požívejte kvalitní kávu

Základem zdravého šálku kávy je kvalitní káva. Vybírejte kávová zrna, která jsou organická a bez pesticidů. Kávová zrna pěstovaná bez chemikálií jsou nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale také neobsahují škodlivé látky, které by mohly ovlivnit vaše zdraví.

Omezte cukr

Přidávání rafinovaného cukru do kávy je běžným zvykem, který může mít negativní dopad na vaše zdraví. Nadměrná konzumace cukru je spojena s rizikem obezity, cukrovky 2. typu a srdečních onemocnění. Pokud si kávu rádi sladíte, zkuste místo cukru použít přírodní sladidla, jako je stevie, kokosový cukr nebo malé množství medu.

Přidejte skořici

Skořice není jen lahodným kořením, ale také silným antioxidantem. Přidání skořice do kávy může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšit metabolismus. Skořice také dodá vaší kávě jemně sladkou chuť bez nutnosti přidávat cukr.

Zkuste kokosový olej nebo MCT olej

Přidání kokosového oleje nebo MCT oleje (olej se středními řetězci triglyceridů) do kávy může být skvělým způsobem, jak získat více energie a zlepšit funkci mozku. Tyto oleje obsahují zdravé tuky, které jsou rychlým zdrojem energie pro vaše tělo a mozek. MCT olej je oblíbený zejména mezi těmi, kteří dodržují keto dietu, protože pomáhá tělu rychleji přejít do stavu ketózy.

Zvolte rostlinné mléko

Pokud jste zvyklí přidávat do kávy kravské mléko, zkuste ho nahradit rostlinným mlékem, jako je mandlové, ovesné nebo kokosové mléko. Rostlinné mléko má nižší obsah kalorií a tuků a neobsahuje laktózu, což je výhodné pro ty, kteří mají intoleranci na laktózu nebo se snaží snížit příjem živočišných produktů.

Vyhněte se umělým přísadám

Mnoho komerčních kávových sirupů a ochucených káv obsahuje umělé přísady, barviva a konzervanty, které mohou mít nepříznivý vliv na vaše zdraví. Snažte se vyhnout těmto přísadám a připravujte si kávu z čerstvých a přírodních ingrediencí.

Vylepšení každodenního šálku kávy o zdravější ingredience a postupy může mít pozitivní dopad na vaše zdraví. Zkuste si příště svůj šálek kávy připravit podle těchto tipů a uvidíte, jak může být káva nejen chutná, ale také prospěšná pro vaše tělo.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353358/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9826037/, www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2018.1497562?journalCode=uacn20





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba