Prostreno.cz

Konzumací droždí si doplníte vitaminy pro pevné nervy i rychlý metabolismus

Droždí, také známé jako kvasnice, je v kuchyních po celém světě hojně používaná surovina. Nejčastěji se používá při pečení chleba, ale věděli jste, že má také mnoho zdravotních přínosů? Droždí je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů, které mohou pomoci zlepšit vaše zdraví, posílit nervový systém a podpořit metabolismus.

Bohatý zdroj vitaminů skupiny B

Droždí je jedním z nejlepších přírodních zdrojů vitaminů skupiny B, včetně B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin) a B9 (kyselina listová). Tyto vitaminy hrají klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích, včetně tvorby energie a metabolismu živin. Vitamin B1 pomáhá tělu přeměňovat sacharidy na energii, což je důležité pro každodenní činnost a fyzickou výkonnost. Vitamin B6 je nezbytný pro syntézu neurotransmiterů, které ovlivňují náladu a nervovou funkci, což může pomoci při zvládání stresu a úzkosti.

Podpora nervového systému

Vitaminy skupiny B v droždí jsou zásadní pro zdraví nervového systému. Thiamin, riboflavin a niacin jsou nezbytné pro správné fungování mozku a nervových buněk. Tyto vitaminy pomáhají tělu produkovat neurotransmitery, jako je serotonin a dopamin, které regulují náladu a pocity. Pravidelná konzumace droždí může pomoci udržet váš nervový systém v rovnováze a zlepšit vaši schopnost zvládat stresové situace.

Podpora metabolismu

Droždí je také skvělým pomocníkem pro váš metabolismus. Vitaminy skupiny B podporují efektivní metabolismus sacharidů, tuků a bílkovin, což znamená, že vaše tělo bude schopné rychleji a efektivněji přeměňovat potraviny na energii. Tento proces je důležitý pro udržení zdravé váhy a podporu celkového zdraví.

Zdravá pokožka a vlasy

Biotin, další vitamin skupiny B, který se nachází v droždí, je klíčový pro zdraví pokožky a vlasů. Pomáhá při produkci keratinu, což je protein, který je základní složkou vlasů a nehtů. Pravidelná konzumace droždí může zlepšit strukturu vlasů a snížit lámavost nehtů. Navíc vitaminy B2 a B3 pomáhají udržovat zdravou pokožku tím, že podporují regeneraci buněk a snižují záněty.

Podpora imunitního systému

Kromě vitaminů skupiny B obsahuje droždí také selen, zinek a další minerály, které podporují imunitní systém. Tyto minerály pomáhají tělu bojovat proti infekcím a udržovat zdraví buněk. Konzumace droždí může posílit vaši imunitu a snížit riziko nachlazení a dalších infekcí.

Jak zařadit droždí do svého jídelníčku

Droždí lze snadno začlenit do vaší stravy. Můžete ho použít při pečení chleba nebo pečiva, přidat do smoothie nebo ho použít jako doplněk stravy ve formě nutričního droždí, které má příjemnou oříškovou chuť a může být posypáno na saláty, polévky nebo těstoviny.

Droždí je nejen skvělým pomocníkem v kuchyni, ale také bohatým zdrojem živin, které mohou přinést řadu zdravotních výhod. Od podpory nervového systému přes zrychlení metabolismu až po posílení imunity - droždí by rozhodně mělo najít své místo ve vašem jídelníčku.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526107/





Celkem 1 komentářů

Avatar H
31.08.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba