Prostreno.cz

Čokoládové výrobky mohou obsahovat těžké kovy

Olovo by v čokoládě čekal asi málokdo, ale to neznamená, že tam není. A toxické kadmium zrovna tak! Kontaminace údajně pochází z půdy, v níž se pěstují kakaové boby, ovšem bez viny není ani samotný výrobní proces. Můžeme tuhle sladkost vůbec jíst?

Na čokoládě si rádi smlsnou lidé po celém světě. Její sladká chuť není to jediné, čeho si ceníme. Bývá také spojována s podporou dobré nálady, dušení pohodou i určitými zdravotními benefity – tedy pokud jde o tu hořkou s vysokým procentem kakaa. Jenže co když se za touto pochoutkou skrývá i něco hodně nebezpečného? Z nových vědeckých zjištění skutečně mrazí.

Něco je špatně

O těžkých kovech slýcháme poměrně často, ale moc se jimi neznepokojujeme, protože se nám jejich přímá konzumace zdá jako dost nepravděpodobná hrozba. Koneckonců, kde by také člověk přišel k toxickému olovu nebo kadmiu, že? Tyto chemické prvky způsobující řadu problémů, a to včetně neurologických, srdečních, reprodukčních i ledvinových poruch (1) však můžeme nečekaně přijímat právě prostřednictvím čokolády a výrobků, které ji obsahují. Upozorňují na to závěry nedávné americké studie (2), kterou zrealizovala Univerzita George Washingtona.

Složky, které zhořknou na jazyku

Její autoři během osmi let analyzovali 72 různých potravin na bázi kakaa běžně chválené pro své pozitivní přínosy. Zjistili, že 43 procent obsahuje vyšší množství olova a 35 procent z nich v sobě skrývá i stopy kadmia. Co je na tom to nejvíce šokující je fakt, že sladkosti označené jako organické měly větší hladiny těchto prvků než produkty neekologické. Zatímco jedna umírněná porce nemusí představovat významná zdravotní rizika, další sousta navíc už ano, a to především pro děti. Samotná kontaminace může dle názoru vědců pocházet z půdy nebo se objevit během výrobního procesu.

Raději jen trošku!

„Všichni milujeme čokoládu, ale je důležité si ji dopřávat v rozumném množství. Každý by si měl dávat pozor na to, co jí a v jakých dávkách,“ apeluje hlavní autorka zmíněné studie, kterou je americká imunoložka a specialistka klinických výzkumů Leigh Frame (3). Expertka zároveň upozorňuje na to, že těžké kovy se mohou vyskytovat i v tučných rybách a hnědé rýži.

Zdroje: (1) www.nyc.gov/site/doh/health/health-topics/lead-poisoning-adults-and-lead-poisoning.page (2) www.eurekalert.org/news-releases/1052513, (3) www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2024.1366231/full





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba