Prostreno.cz

Důvod, proč byste neměli pít přímo z plastových lahví

Se skleničkou se nikdy nezdržujete a pijete přímo z plastové lahve? Kdybyste si po posledním doušku změřili krevní tlak, pravděpodobně byste zjistili, že ho máte vyšší než obvykle. Důvodem jsou mikroplasty, které se vám dostaly do krevního oběhu.

O plastové lahve zakopáváme na každém rohu. A také je samozřejmě hojně používáme. Pijeme z nich doma, na cestách, při cvičení i procházkách v parku. Kdo by na tomhle zvyku viděl něco špatného? Pitný režim se přece má dodržovat a plastové lahve nabízejí pohodlné a přenosné řešení. Bezpečné ale nejsou. Ani trochu.

To, co je navíc

Stačí odšroubovat víčko a přiložit hrdlo k ústům. Jak jednoduché. Málokdo by si pomyslel, že si tím hodně koleduje. Nedávná studie (1) publikovaná v odborném magazínu Microplastics odhalila znepokojivou pravdu. Dle jejích závěrečných poznatků pití přímo z plastových nádob může v důsledku expozice mikroplastů způsobit arteriální hypertenzi. Tyto částice pronikají buněčnými bariérami ve střevech a plicích, načež putují do krevního oběhu. Účastníci studie, kteří v monitorovaném období přestali konzumovat tekutiny z plastových lahví a pili pouze vodu z kohoutku, okamžitě zaznamenali významný pokles krevního tlaku.

Stačí opravdu málo

„Naše závěry jsou pozoruhodné. Pravděpodobně se vůbec poprvé ukázalo, že omezení používání plastů potenciálně snižuje krevní tlak, protože se tím zmenší objem plastových částic v krevním řečišti,“ poznamenává výzkumný tým (2). Už dříve se zjistilo (3), že lidé zkonzumují každý týden zhruba 5 gramů mikroplastů, což odpovídá hmotnosti i velikosti kreditní karty. Možná s tím souvisí i snaha o plnění pitného režimu. Dlužno podotknout, že mikroplasty se dávají do souvislosti s neurologickými poruchami, srdečními onemocněními, zvýšeným rizikem rakoviny, neplodností a dýchacími obtížemi, přičemž vyvolávají změny chování (4).

Zdroje: (1) www.mdpi.com/2673-8929/3/3/26, (2) www.nypost.com/2024/08/05/lifestyle/why-you-shouldnt-drink-from-plastic-bottles-anymore-if-you-care-about-your-blood-pressure/, (3) www.ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/EHP13435?__cf_chl_tk=TZqZq3HgxmBN0_BKIWLbTlnj037x547gNEgL4AX4l24-1725013145-0.0.1.1-5226, (4) www.fortune.com/well/article/microplastics-health-effects/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba