Prostreno.cz

Zjistěte, zda netrpíte syndromem nezdravého jídla

Zase jste se přejedli něčím sladkým, slaným nebo tučným? Možná máte syndrom nezdravého jídla, který se šíří rychleji než pandemie.

S obezitou na vzestupu a stále rostoucím počtem jedinců trpících stravovacími potížemi se odborníci začínají obávat, že jako populace trpíme syndromem nezdravého jídla. Ten jako skutečná diagnóza zatím oficiálně uznán nebyl, ale zřejmě se to brzy změní. Nejste také jeho obětí?

Nelze odolat

Představte si následující situaci. Máte chuť třeba na čokoládu, které si po návalu stresu posledních dní slíbíte jen kousek. Jenže než se nadějete, jíte její poslední drobeček a prázdný obal vyhazujete do odpadkového koše. Pro někoho může jít jen o chvilkovou slabost, pro jiné to ale může být známka skutečného problému.

Je to závislost?

Australská dietoložka Melanie Marino popisuje syndrom nezdravého jídla jako intenzivní touhu po potravinách, které jsou vysoce zpracované a mívají velký obsah cukru, soli, nasycených tuků a rafinovaných sacharidů (1). „K tomuto syndromu přispívají hlavně sladkosti, výrobky k přímé spotřebě, balená a instantní jídla i všechny ty věci z rychlého občerstvení, jako jsou hamburgery, pizzy a smažené hranolky. Tyto pokrmy nemají absolutně žádnou nutriční hodnotu,“ upozorňuje výživová poradkyně s tím, že jsou na nich lidé bohužel doslova závislí, což potvrzují i odborné výzkumy (2).

Výrobci vědí, jak na nás!

Tyto potraviny jsou často navrženy tak, aby maximalizovaly chuťové požitky, aktivovaly systém odměn v mozku a tím zvyšovaly pravděpodobnost přejídání, podotýká Melanie Marino. „Do přímé souvislosti se dávají s kardiovaskulárními chorobami, nadváhou, diabetem, duševními poruchami, astmatem i rozvojem rakoviny,“ vyjmenovává jmenovaná odbornice. Je to však jen zlomek možných komplikací, neboť zdravotních problémů spojených s ultrazpracovanými potravinami je v současné době identifikováno 32 (3).

Týká se to i vás?

„Příznaky syndromu nezdravého jídla zahrnují silnou touhu po nezdravých pochutinách a přejídání se jimi, aniž byste byli schopní přestat a mít je pod kontrolou. Prvním krokem k léčbě by bylo navštívit specialistu, který vám pomůže přetvořit váš jídelníček tak, aby byl stále chutný a zároveň splňoval nutriční potřeby vašeho těla,“ vysvětluje Melanie Marino.

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/health/junk-food-syndrome, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8784968/, (3) www.bmj.com/content/384/bmj-2023-077310





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba