Prostreno.cz

Potraviny a nápoje pro utlumení bolesti hlavy

Nenechte si bolestí hlavy otravovat život. Utlumí ji ovoce, zelenina a bylinkové čaje. I se sklenkou obyčejné vody nebo grepového džusu ale dojdete k úlevě.

Když rozbolí hlava, není to nic příjemného. Seznam běžných spouštěčů je poměrně dlouhý, což vysvětluje, proč se s tímto typem nepohodlí potýkáme častěji, než bychom si přáli. Někdy je na vině dehydratace, nevyspání, špatné držení těla a prudká změna počasí, jindy zase dlouho zadržovaný hněv, příliš výrazný parfém, skřípání zubů, jasné světlo, hormonální změna či nadbytek kofeinu (1). Prášek, který máme v domácí lékárničce, bývá naše první záchranné řešení, avšak může přivodit nežádoucí vedlejší účinky, jako třeba nevolnost, zácpu, ospalost, mozkovou mlhu i zpomalené dýchání (2). Co zkusit tu bolest zajíst nebo zapít?

Pomůže ovoce i zelenina

Poznatky studie (3) z roku 2020 publikované v časopise Antioxidants uvádí, že v bolesti hlavy zřejmě hraje roli i oxidační stres, proto bychom při těchto potížích měli zvážit antioxidační léčbu. Antioxidanty se v bohatém zastoupení vyskytují v listové zelenině, mrkvi, paprice, česneku, červené řepě, borůvkách, malinách, jahodách, granátovém jablku, kiwi, hroznovém víně i pomeranči. Rovněž je prokázáno (4), že rostlinná strava zmírňuje i příznaky migrény.

Bylinkové čaje se také neztratí

I horké nápoje připravené z léčivých rostlin dokáží dostat zase do pohody. Zatímco některé průzkumy (5) vychvalují schopnosti heřmánku a máty, jiné (6) velebí zase úlevné vlastnosti zázvoru. Sáhnout můžete i do zásob koření, protože dobrou volbou je také čaj hřebíčkový (7). Nechcete ztrácet čas s vařením vody? Pak vypijte sklenku jen tak samotnou, i to by mělo zabrat.

Tekutá spása z kohoutku

Že i obyčejná voda umí s bolehlavem řádně zatočit, to potvrzuje celá řada odborných výzkumů (8). Koneckonců, její nedostatek je hlavní příčinou těchto stavů, tak zažeňte žízeň a bude po starosti. A když už jsme u těch jednoduchých řešení, skvělé reference mívá i grepový džus (9).

Zdroje: (1) www.nhs.uk/conditions/headaches/10-headache-triggers/, (2) www.mskcc.org/cancer-care/diagnosis-treatment/symptom-management/pain-management/management-side-effects, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7070237/, (4) www.thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/1129-2377-15-69  (5) www.nccih.nih.gov/health/chamomile, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23657930/, (7) www.healthline.com/health/headache-tea#takeaway, (8) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jep.12413, (9) www.healthline.com/health/migraine/drinks-for-headaches-and-migraine#grapefruit-juice





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba